Tinejdžer otkrio grad drevnih Maja

Radiosarajevo.ba
Tinejdžer otkrio grad drevnih Maja
Tinejdžer iz kanadskog Quebeca otkrio je grad drevnih Maja , a nije ni napustio granice svog rodnog mjesta.

William Gadoury je petnaestogodišnjak iz Saint-Jean-de-Matha in Lanaudièrea u Quebecu, objavljeno je u vijestima Yahoo-a.

Ovaj tinejdžer oduševljen je Majama već nekoliko godina, stoga je istraživao sve moguće informacije koje se mogu pronaći na ovu temu.

Tokom istraživanja, Gadoury je istraživao 22 sazviježđa i otkrio da, ako ona projiciraju gradove Maja na mapama, da to savršeno odgovora za svih 117 lokacija na kojima počivaju antički gradovi ovog drevnog naroda. Nevjerovatno, ali ovaj petnaestogodišnjak je prva osoba koja je uspostavila ove veze, izvještavaju montrealske novine ovog vikenda.

Ali Gadoury je otišao i korak naprijed. Istraživao je dvadesettreće sazviježđe koje sadrži tri zvijezde, a samo dvije od njih odgovaraju lokacijama već poznatih gradova. Stoga je zaključio da na mjestu gdje pada treća zvijezda mora biti drevni grad.

Satelitski snimci kasnije su pokazali da, uistinu, vidljivi geometrijski oblici potvrđuju da drevni grad sa velikom piramidom i trideset objekata stoji tačno tamo gdje je Gadoury rekao da se nalazi. Ako se potvrdi da je tamo uistinu drevni grad, to će biti najveći otkriveni grad Maja ikada.

“Ne razumijem zašto su Maje gradile svoje gradove tako daleko od rijeka, na planinama,” rekao je Gadoury za Journal de Montreal, objašnjavajući kako je došao do svoje teorije.

Kada je Gadoury istražio gdje bi ovaj grad mogao biti, otvorio je sebi vrata kanadske svemirske agencije koja koordinira sa NASA-om i JAXA-om, japanskom svemirskom agencijom.

Naučnici širom svijeta su oduševljeni njegovim otkrićem.

„Ono što njegovo otkriće čini fascinantnim je dubina njegovog istraživanja“, rekao je kanadskoj svemirskoj agenciji oficir Daniel de Lisle. „Povezujući pozicije zvijezda sa lokacijom davno izgubljenog grada i korištenjem satelitskih snimaka da identificira ruševine unutar onakve vegetacije stvarno je izuzetno.“

Petnaestogodišnjak je odlučio imenovati grad kao K'ÀAK ‘CHI, frazu Maja koja na engleskom znači  “fire mouth“ ili „vatrena usta“.

Slijedeći korak ovog petnaestogodišnjaka je potražiti osobu koja će ga naći, već je prezentirao svoja istraživanja dvojici meksičkih arheologa koji su obećali pridružiti se ekspediciji na ovom području.

„To će biti vrhunac trogodišnjeg rada i ostavrenje sna“, rekao je petnaestogodišnji Gadoury.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije