Težak test čak i za oko sokolovo: Na ovoj slici se skriva vrhunski predator, možete li ga pronaći?

0
Radiosarajevo.ba
Težak test čak i za oko sokolovo: Na ovoj slici se skriva vrhunski predator, možete li ga pronaći?
Foto: X.com / Snježni leopard

U skrovitim visinama Himalaja, među snježnim vrhovima i stjenovitim padinama, živi jedna od najtajanstvenijih i najneobičnijih divljih mačaka na svijetu: Snježni leopard (Panthera uncia).

Ova prekrasna i rijetka vrsta divlje mačke privlači pažnju ljubitelja prirode i naučnika širom svijeta zbog svoje nevjerovatne prilagodljivosti i fascinantnog načina života.

Najbolji primjer toga je slika koja ovih dana kruži Twitterom, a na kojoj se može vidjeti upravo snježni leopard koji se savršeno kamuflirao na jednoj stijeni. I to toliko dobro da ćete ga jako teško pronaći.

Obožavatelji pitali princa Williama kako je Kate Middleton: Ovakvo ponašanje nisu očekivali

Obožavatelji pitali princa Williama kako je Kate Middleton: Ovakvo ponašanje nisu očekivali

Snježni leopardi se nalaze u planinskim regijama središnje i južne Azije, uključujući Afganistan, Bhutan, Kinu, Indiju, Kazakhstan, Kirgistan, Nepal, Pakistan, Rusiju, Tadžikistan i Uzbekistan. Ovo je područje poznato po svojoj ekstremnoj hladnoći i izazovnim uslovima, gdje se temperatura može spustiti i ispod -40 stepeni Celzijusa.

Snježni leopardi su prilagođeni hladnom okolišu i izražavaju svoju jedinstvenost kroz fizičke karakteristike. Njihova gusta krzna, često sive ili bijele boje, prekrivaju tijelo kako bi im pružilo kamuflažu među stijenama i snijegom. Ovaj divlji mačak ima i izuzetno dugi rep, koji mu pomaže održavati ravnotežu na strmim terenima.

Jedna od najupečatljivijih karakteristika snježnog leoparda su njihove crne šare i pjegice na krznu. Ove šare se razlikuju od jedinke do jedinke i igraju ključnu ulogu u identifikaciji svakog pojedinca, piše Klik.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije