Teleskop Hubble zabilježio mračnu oluju na Neptunu

Radiosarajevo.ba
Teleskop Hubble zabilježio mračnu oluju na Neptunu
Teleskop Hubble zabilježio je mračnu oluju na Neptunu, veliku dovoljno da se na Zemlji protegne od Bostona do Portugala, piše Bussines Insider.

Oluju je prvi put otkrila NASA-ina letjelica Voyager 2 kasnih osamdesetih godina prošlog vijeka, a teleskop od tada pokušava je zabilježiti.

Oluja je posljednji put primjećena 2015. godine, ali je prvi put fotografirana tek nedavno.

Kada su je vidjeli prvi put, naučnici su procijenili da se proteže u pojasu dugačkom 4.989 kilometara. Njegova dužina sada iznosi oko 3.700 kilometara, što znači da se oluja najvjerovatnije stišava.

Naučnici smatraju da se sastoji od vodonik sulfida, ali još ne znaju mnogo toga o njoj.

Prvo su, na osnovu predvidljivih putanja Neptunovih vjetrova, smatrali da će nestati nakon što se približi ekvatoru, ali je umjesto toga krenula ka njegovom južnom polu, prenosi B92

Inače, oluje na drugim planetama mogu trajati od nekoliko godina do nekoliko vijekova. Na primjer, Velika crvena tačka na Jupiteru najvjerovatnije traje od 17. vijeka, dok je najduža zabilježena oluja na Zemlji trajala 31 dan. U pitanju je uragan John iz 1994. godine.

 
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije