Teheran zabranio šetanje pasa: "Građane je strah, a psi su prljavi"

Radiosarajevo.ba
Teheran zabranio šetanje pasa: "Građane je strah, a psi su prljavi"
Foto: Instagram / Ilustracija

U glavnom gradu Irana je zabranjeno šetanje pasa u sklopu zvanične kampanje čiji je cilj smanjenje broja vlasnika pasa.

„Dobili smo dozvolu iz kancelarije gradskog tužioca i preduzećemo mjere protiv ljudi koji šetaju pse na javnim mjestima, poput parkova", izjavio je šef policije Teherana Hosein Rahimi, piše BBC.

Zabrana je stupila na snagu zato što su vlasti ocijenile da psi izazivaju „strah i uplašenost" kod građana, izjavio je za agenciju Klub mladih novinara. Kao da ove mere nisu dovoljno drakonske, Rahimi je dodao da je voženje psa u automobilu takođe zabranjeno.

„Zabranjeno je voziti pse u automobilima i ukoliko ovo primjete, policijske snage mogu da primjene ozbiljne mjere protiv vlasnika automobila", izjavio je za novinsku agenciju koju je osnovao iranski javni servis kako bi obučavao mlade novinare.

Čuvanje i šetanje psa u Iranu je postalo problematično nakon Islamske revolucije 1979. godine i vlasnicima su nekad oduzimali pse. Iranske vlasti pse smatraju „prljavim" životinjama i čuvanje psa video kao simbol prozapadne politike.

Ministarstvo kulture i Islamsko vijeće su 2010. godine zabranili reklamiranje bilo kakvih proizvoda za pse, a prije pet godina se u parlamentu raspravljalo da se vlasnici pasa kažnjavaju novčano ili čak bičevanjem.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije