Tajne Dunava: Nizak vodostaj otkrio potopljeni nacistički brod

1
Radiosarajevo.ba
Tajne Dunava: Nizak vodostaj otkrio potopljeni nacistički brod
Foto: Prtscr / Youtube / Olupina koju skriva Dunav

Rekordne suše i nizak vodostaj Dunava otkrili su olupinu jednog od potopljenih brodova crnomorske flote nacističke Njemačke iz 1944. godine.

Na dnu rijeke na granici Srbije i Rumunije već 80 godina nalaze se potopljeni njemački brodovi iz Drugog svjetskog rata, a olupina jednog od njih sada se vidi na površini vode.

Tokom niskog vodostaja Dunava protekle sedmice olupine brodova ometale su sigurnu plovidbu na plovnom putu od Crnog mora do luke Prahovo koji se nalazi nedaleko od Negotina.

Potop u Dalmaciji: 'To nikad u životu nisam vidio, asfalt diže, sve trga, sve je padalo'

Potop u Dalmaciji: 'To nikad u životu nisam vidio, asfalt diže, sve trga, sve je padalo'

Olupine su nekada bile dio crnomorske flote nacističke Njemačke.

Dok su se povlačili pred napredujućim sovjetskim snagama, potopili su ih sami nacisti u septembru 1944. godine u operaciji nazvanoj Dunavski vilenjak.

Istovremeno, zbog nagle promjene vremena, oluja i kiša, austrijske vlasti su jutros izvijestile o poplavama. U sjevernoj regiji Donja Austrija spasioci su tokom noći pozvani 160 puta, rekao je glasnogovornik. Očekuje se da će Dunav dosegnuti nivo kakav dosegne jednom u trideset godina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije