Tajanstvene megalitske kamene strukture u Tihom okeanu

Radiosarajevo.ba
 Tajanstvene megalitske kamene strukture u Tihom okeanu
U Tihom okeanu, između Ekvatora i 11. paralele, nalazi se jedno od najvećih arheoloških čuda, misteriozni plutajući grad Nan Madol.

 

Ovo neobično zdanje se sastoji od 92 mala vještačka ostrva koja su, između sebe, povezana kanalima. Nalazi se na ostrvu Ponpej, oko 3.600 kilometara istočno od Filipina, usred Pacifika, pa je iz tih razloga uglavnom nepoznat ljudima. Svojim izgledom megalitske strukture podsjećaju na brvnare. 

Arheološkim istraživanjem je utvrđeno da je Nan Madol sagrađen prije više od 200 godina prije nove ere. Ovaj podatak je zbunjujući, jer radi se o kamenim blokovima u stubovima koji su toliko teški da je praktično nemoguće da su ih naslagali ljudi. 

Ipak, s druge strane, detaljna istraživanja su dokazala da monoliti nisu nastali na prirodan način već da su ljudskih ruku djelo. Također, ne postoji ni odgovor s kojeg mjesta su dopremljeni, s obzirom na to da u blizini ne postoji ništa za šta bi se pomislilo da je izvor šestougaonih kamenih struktura.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije