Tabloid najveća novina u Evropi

Fena
Tabloid najveća novina u Evropi
S nešto manje od dva miliona prodatih primjeraka dnevno, njemački tabloid "Bild" je najveća printana novina u Evropi.

U ovom listu procjenjuju da dnevno "Bild" dođe do 11-12 miliona ljudi, dok na internetu bilježe oko osam miliona posjeta, odnosno da dnevno ukupno ima oko 20 miliona čitalaca, što je četvrtina njemačke popuacije. Za list radi oko 500 novinara i dopisnika, a većina fotoreportera su vanjski saradnici ili free lanceri od kojih se kupuju fotografije.

"Bild" izlazi od ponedjeljka do subote, dok u nedjelju izlazi sestrinski "Bild am Sonntag" koji ima poseban stil i uredništvo.

List je osnovao Axel Springer 1952. godine u Hamburgu, a sada mu je sjedište u Berlinu, u novoj zgradi koja nosi ime po Springeru, sagrađenoj uz zgradu nekadašanjeg berlinskog dopisništva, koje se nalazilo pored samog berlinskog zida koji je tada dijelio Njemačku.

Osnovna ideja osnivača "Bilda" bila je da daje kratke vijesti s „naslovima koji prodaju novine“ iz politike, sporta, scene i drugih oblasti, ali je najvažnija bila slika, o čemu govori i ime tabloida, budući da "Bild" na njemačkom znači slika.

Imajući u vidu veličinu Njemačke, "Bild" se štampa u regionalnim izdanjima, a ispod imena lista na naslovnoj stranici je i ime regiona Njemačke kome je namijenjeno to izdanje. Na taj način, kažu u "Bildu", list postaje bliži čitaocima, ali i dešavanjima na terenu.

Zanimljivo je da list ima veoma relativno mali broj pretplatnika, u Berlinu i Hamburgu,  uglavnom, se kupuje na kioscima i supermarketima.

Globalni je trend da kako dolaze nove generacije, one sve slabije kupuju printane novine. "Bild" donedavno  još nije bio pogođen tim trendom, ali se počinje osjećati. Jedan od načina prilagodbe jeste i sve veća prodaja vijesti na društvenim mrežama.

Tako sada u pojedinim rubrikama različiti novinari rade za printano i internet izdanje, a broj novinara koji rade, naprimjer, sport ili kulturu izjednačio se u printanom i izdanju na internetu.

Za "Bild" je tradicionalno najvažnija naslovnica, s "naslovima koji prodaju novinu“, a kolegij svakog jutra zasjeda zajedno s kolegama iz drugih njemačkih regiona putem videolinka.

Tako je na jutarnjem sastanku kojem je prisustvovala i grupa novinara iz medija iz jugoistočne Evrope odlučeno da se prati i kako ramazan provode emigranti u mjestima u kojima su smješteni, a novinari su dobili zadatak da odu u izbjegličke kampove da bi na licu mjesta vidjeli kako provode ramazan.

Iako je i u Njemačkoj trend porasta krajnje desnice, u "Bildu" kažu da su se uvijek borili protiv rasizma, a zastupali su i pomoć izbjeglicama u aktualnoj migrantskoj krizi.

Premda je osnivač Axel Springer bio u konzervativnoj partiji CDU, "Bild" ne podržava nijednu partiju niti vodi kampanje za bilo koga. Kažu da je "uredništvo mješavina ljevice i desnice".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije