Sve tajne riđokosih: Čudesni gen, posebna moć...

0
Radiosarajevo.ba
Sve tajne riđokosih: Čudesni gen, posebna moć...
Foto: Pixabay / Ilustracija

Tokom posljednjih sedam godina, škotski fotograf Kieran Dodds fotografisao je riđokose iz svih dijelova svijeta.

I sam Kiran je „blijed i riđ", što je, kaže, kliše škotskog nacionalnog identiteta, ali želi da iskoristi boju kose da ilustruje globalni fenomen.

„Ovde se ne radi o kosi", kaže on. „Ovo je priča o čovječanstvu i tome kako smo svi napravljeni od istog materijala. S riđom kosom možete da vidite tu povezanost", piše BBC

Škotska je međunarodno žarište riđokosih i Kiran nije imao problema da ih pronađe i fotografiše u svojoj domovini.

Ali, takođe je prisustvovao Svjetskom danu riđokosih u Londonu, gdje je upoznao ljude iz cijelog svijeta.

Zatim je otputovao u ruski grad Perm, još jedno žarište riđokosih, mjestu istočno kao Iran, koje se nalazi na sličnoj geografskoj širini sa sjeverom Škotske.

Riđokosi se češće mogu sresti na sjevernim geografskim širinama, jer adaptacija gena omogućava apsorpciju vitamina D sa malo sunčeve svjetlosti.

Međutim, Kiran je otputovao na Karibe da fotografiše riđokose Jamajčane u mjestu Treasure beach, što je rezultat složenog genetskog nasljeđa u koje su vjerovatno umiješani škotski mornari i doseljenici.

Rezultat Kiranovog projekta je knjiga Gingers.

Naslov je odabrao uprkos tome što se termin često koristi kao uvreda.

„Osjećam da je to zaista dobar opis", kaže on. „Budući da boja kose nije crvena poput krvi, ona je mješavina zlatne, žute i crvene."

Tridesetdevetogodišnji fotograf kaže da je njegovo iskustvo odrastanja s takvom bojom kose odjeknulo u mnogim razgovorima koje je vodio sa ljudima koje je fotografisao, bez obzira gdje u svijetu su odrasli.

Slično je u većini mjesta", rekao je. „To je nešto za šta su ljudi mislili da je nevjerovatno i zbog čega dobijate komplimente kao dijete.

„Potom postoji period osnovne i srednje škole, gde je to vrlo vidljiva osobina po kojoj se izdvajate, ali vas i zlostavljaju ili vrijeđaju.

„Ali kad to prođete, ako niste izašli iz svega previše povrijeđeni, počinjete da prihvatate boju kose kao nešto po čemu ste jedinstveni, kao posebnu moć i shvatate je kao važan dio identiteta."

Dugo se mislilo da je za riđu kosu kriv samo jedan gen MC1R, sa verzijama prenetim od oba roditelja. Međutim, novija otkrića ukazuju da bi za riđu kosu moglo da bude odgovorno osam gena.

Smatra se da manje od dva posto svjetske populacije ima riđu kosu.

U Škotskoj je čak 13 posto riđokosih - približno 700.000 ljudi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije