Sve što treba znati o platama u BiH: Koliko iznose u prosjeku i da li zaista rastu?

1
Radiosarajevo.ba
Sve što treba znati o platama u BiH: Koliko iznose u prosjeku i da li zaista rastu?
Foto: Raiffeisen Bank / Prenos plate

Da li ste znali da je prosječna mjesečna isplaćena neto plata po zaposlenom u Bosni i Hercegovini za septembar 2022. godine iznosila 1.154 konvertibilne marke (KM)?

Podaci pokazuju da je nominalan rast prosječne plate, u odnosu na decembar 2021, iznosio 10,8 posto. Istovremeno, kad se plata poredi sa septembrom 2021. godine, podaci Agencije za statistiku BiH kažu da je nominalno viša za 14,7 posto.

I dok statistički podaci govore kako plata raste, ona riječ "nominalno" zapravo pokazuje nešto sasvim drugo.

Kako su to objasnili ekonomski analitičari, nominalan i realan rast nisu jedno te isto, pa nominalan rast ne znači da su naše plaće zapravo porasle i da realno prate rast drugih cijena.

Naime, pođimo od pretpostavke da smo od plate prije godinu dana za deset maraka mogli kupiti pet pakovanja mlijeka. U međuvremenu je, iz brojnih razloga došlo do poskupljenja mnogih namirnica, pa tako i mlijeka i sad za 10 maraka više ne možemo kupiti pet pakovanja, već manje.

Iz tih razloga može se zaključiti da su statistički podaci o rastu plata samo prividni dok su troškovi građana iz dana u dan sve veći. I dok cijene u BiH rastu, a plate zapravo „ostaju iste“, Sindikat odlučno traži povećanje minimalca. Svi su saglasni u jednom - svaka ušteda građanima u ovim vremenima znači mnogo.

Kako bi nam olakšali, pogotovo jer dolazi praznični period, Raiffeisen banka odlučila je obradovati građane poklonom od 100 KM!

Sto maraka će se naći na vašem računu do kraja ove godine, a sve što je potrebno jeste da prenesete platu u Raiffeisen banku i ista se uplati do 20. decembra 2022. godine.

Ako dosad niste koristili usluge Raiffeisen banke, dobit ćete, uz onih 100 KM, i dodatnih 30 KM na račun.

Ukoliko već imate debitnu karticu Raiffeisen banke i Paket njihovih usluga, sve što trebate jeste da prebacite platu na ovu debitnu karticu.

Više o ponudi možete saznati OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Najnovije