Svaki ima svoje posebno značenje: Saznajte koji je vaš cvijet prema mjesecu rođenja

0
Radiosarajevo.ba
Svaki ima svoje posebno značenje: Saznajte koji je vaš cvijet prema mjesecu rođenja
Foto: Pexels / Simbolika cvijeća

Ljubičice su dobile ime po svojoj boji. Tri glavne osobine povezane s ljubičicama su skromnost, poniznost i vjernost. Crvene ruže su jedno od najpopularnijih, romantičnih cvjetova. Svaki mjesec ima svoj cvijet, a ovisno o tome u kojem ste rođeni krije se jedinstveno značenje.

Januar - Karanfil

Prikladan januarski cvijet, karanfili vole niske temperature i dolaze u raznim bojama, a svaki ima jedinstveni simbol. Ružičasti predstavljaju ljubav majke, dok tamnocrveni karanfili označavaju duboku ljubav, a bijeli čistu ljubav.  

Jusuf Gazibegović zabio fantastičan gol iz slobodnjaka za vodstvo svog tima

Jusuf Gazibegović zabio fantastičan gol iz slobodnjaka za vodstvo svog tima

Februar - Ljubičica i Jaglac

Ljubičice su dobile ime po svojoj ljubičastoj boji, no mogu se naći i u žutim, plavim i krem nijansama. Tri glavne osobine povezane s ljubičicama su skromnost, poniznost i vjernost. Jaglac je blijedožuti cvijet koji je jestiv, što ga čini izvrsnim nadjevom za tortu za nekoga ko ima rođendan u februaru.

Ova kuhinjska namirnica jača vaše biljke, a najviše ruže koje će bujno cvjetati

Ova kuhinjska namirnica jača vaše biljke, a najviše ruže koje će bujno cvjetati

Mart - Narcis

Narcisi su jedan od prvih cvjetova koji procvjetaju u proljeće, što se povezuje s predstavljanjem ponovnog rođenja i novih početaka. Također imaju različite konotacije specifične za regiju. Na primjer, u Walesu i Kini se vjeruje da donose bogatstvo.

April - Tratinčica

Tratinčica ima nekoliko pozitivnih konotacija uključujući blaženo zadovoljstvo, dobro prijateljstvo i ljubaznost. Mnogi vjeruju da su posebno prikladne kada šaljemo cvijeće u znak zahvalnosti.

Maj - Đurđica i Glog

Đurđice cvjetaju u  maju. Karakteriziraju ih zvonolike glave, a predstavljaju slatkoću, majčinstvo i poniznost. Glog je dio porodica ruža i općenito simbolizira nadu, vjeru i sreću. Konkretno u keltskoj tradiciji, one predstavljaju ljubav i zaštitu, a često su ih nosile nevjeste.

Trik stručnjakinje: Evo kako da ruže budu bujnije nego ikad - cvjetat će skoro cijele sezone

Trik stručnjakinje: Evo kako da ruže budu bujnije nego ikad - cvjetat će skoro cijele sezone

Juni - Crvene ruže i Orlovi nokti 

Crvene ruže su jedan od najpopularnijih, romantičnih cvjetova, ali možda ne znate da druge obojene ruže također imaju posebna značenja. Ružičaste simboliziraju divljenje i sreću, a narandžaste ukazuju na uzbuđenje i želju. Orlovi nokti simbolizuju odanost i vječne veze. Kolibrići ih vole, što može biti razlog zašto ih se također povezuje s privrženošću i srećom.

Juli - Kokotić i Lopoč

Svojom visinom i živopisnom bojom, kokotić je atraktivan cvijet, ali može biti opasan za vrtove jer je otrovan. Kao julski rodni cvijet, simbolizira pozitivnost i predanost. Lopoči su dobili ime po grčkom mitu o nimfama, a povezuju se s mirom, ravnotežom i jedinstvom. Za budiste oni predstavljaju uspon u duhovni svijet.

Ove vrste cvijeća suzbijaju rast korova u vrtu: Ne trebaju vam pesticidi, samo zasadite ove biljke

Ove vrste cvijeća suzbijaju rast korova u vrtu: Ne trebaju vam pesticidi, samo zasadite ove biljke

August - Gladiole i Mak

Danas gladiola predstavlja potpunost, sjećanje i snagu. Međutim, u viktorijansko doba povezivala se sa zaljubljenošću, jer su romantičari vjerovali da cvijeće svojom ljepotom može probosti srca. Makovi su u historiji često bili prva vrsta biljke koja je rasla na bivšim ratištima pa su se često povezivali s palim borcima.

Septembar - Aster Zvijezdan i ukrasni slak 

Sorte aster su dobile ime prema grčkoj riječi za "zvijezdu" zbog svog izgleda poput zvijezde. Imaju različite asocijacije, uključujući ljubav, mudrost i vjeru, a bili su predmetom poznatih umjetničkih djela Claudea Moneta i Vincenta van Gogha. Ukrasni slak dolazi u raznim bojama, uključujući žarko ružičastu, indigo, crvenu, bijelu i plavu. U Japanu simboliziraju ljubav i nevinost, što ih čini popularnim poklonom za mlade ljubavnike.

Oktobar - Neven i Kozmos

Svojom jarko narandžastom bojom neven je savršen pratilac jesenskim bundevama kao predstavnicima oktobra. Ovaj cvijet dolazi s Mediterana, a budi hrabrost, strast i kreativnost. Kozmos je porijeklom iz Meksika. Služi u razne medicinske svrhe i simbolizira red, harmoniju i ravnotežu.

Trik kako da spasite uvenule biljke: Treba vam samo kora od banane, ponovo će biti zelene i bujne

Trik kako da spasite uvenule biljke: Treba vam samo kora od banane, ponovo će biti zelene i bujne

Novembar - Hrizantema

Hrizantema ima dugu historiju, koja datira iz Kine, iz 15. stoljeća kada se prvi put počela kultivirati. Simbolizira radost, dugovječnost i odanost. To je također službeno cvijeće za proslavu 13. godišnjice braka, ako se to odnosi na vas ili nekoga koga poznajete.

Decembar - Narcis i Božikovina

Bijeli narcis, za razliku od žutog koji predstavlja mart, jedan je od službenih decembarskih cvjetova. Ima nježnu teksturu latica, za koje se kaže da su tanke poput papira. Simbolizira čistoću, vjeru i poštovanje. Božikovina će izgledati vrlo poznato kao moderna glavna božićna dekoracija. Šiljasto lišće dugo je u kršćanstvu predstavljalo simbol trnovite krune stavljene na Isusovu glavu prilikom njegovog raspeća. U današnje vrijeme predstavlja sreću i mir, donosi MSN.com.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije