Sva čuda tehnike: Ovako je izgledala moderna kuhinja u šezdesetim

0
Radiosarajevo.ba
Sva čuda tehnike: Ovako je izgledala moderna kuhinja u šezdesetim
Foto: Instagram / Mnogi aparati bili tek u najavi

Šezdesete su bile doba kad je svijet bio opsjednut futurizmom i Svemirom, a među zanimljivim vizijama i novitetima bila je i moderna kuhinja koja je imala brojne aparate za pripremu i čuvanje hrane. 

Vrijeme odlaska na Mjesec, minice i revolucije koja je povela svijet u svom smjeru donio je i neke od vizija i načina oblikovanja futurističke kuhinje, koja je mnogo toga praktički radila sama.

Iako danas imamo sve te mašine koji rade za nas, u to vrijeme bili su čudo tehnike, prototip ili tek najava.

U ovom videu mama je svojevrsna organizatorica, ona barata mašinama i strojevima koji rade svoje. Pećnica se sama čisti i peče hranu - ona je samo stavi unutra. Povlači se usporedba s realnom kuhinjom u tadašnjem svemirskom brodu, jer šezdesete su simbol utrke za osvajanje svemirskih prostranstava, piše 24sata.hr.

Domaćica ne razmišlja o tome kad da skuha kavu, jer ona je već gotova jer je sve na konzoli naštimala ranije.

Da bi se pećnica očistila sama treba samo pomaknuti jednu ručkicu, i današnje pećnice imaju sličnu funkciju. Za to vrijeme pećnicu, naravno, ne smije otvoriti.

Moderan frižider ima električna vrata, lako ih je zatvoriti, električna su, a tu je i suđerica u koju stanu razni oblici šalica tanjura i slično.

Baš kao na svemirskom brodu, i dama u kuhinji može izabrati unutarnju temperaturu, paljenjem aparata koji liči na današnju klimu.
Tu je i mašina za led, koja radi kockice te je dio frizera.

Obrok za sljedeći dan kreće raditi večer prije, a meso će se peći oko 14 sati te će do jutra biti gotovo. Ujutro će kuhinjskim aparatima dati - nove naredbe.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije