Sud naredio: Muž nakon razvoda ženi mora platiti za 25 godina kuhanja, čišćenja, brige o djeci...

1
Radiosarajevo.ba
Sud naredio: Muž nakon razvoda ženi mora platiti za 25 godina kuhanja, čišćenja, brige o djeci...
Foto: Prtscr / Youtube / Gospođa Moral nakon presude

Španski sud naložio je muškarcu da plati svojoj bivšoj ženi skoro 400 hiljada maraka za 25 godina neplaćenog kućnog rada, na temelju minimalne plaće tokom njihova braka.

Suprugu Ivane Moral naloženo je da Ivani plati 204.624,86 eura - u rekordnoj brakorazvodnoj nagodbi koja je javno objavljena ove sedmice.

Sutkinja Laura Ruiz Alaminos, koja sjedi na sudu u Velez-Malagi u južnoj Španiji, izračunala je brojku na temelju godišnje minimalne plaće tokom braka para. Rastavljeni par dijeli dvije kćeri, a u presudi stoji da je Ivana tokom braka gotovo sve svoje vrijeme provodila brinući se o njihovoj obitelji i radeći kao kućanica.

Pljusak u Sarajevu iznenadio građane: Pogledajte prizore sa ulica glavnog grada BiH

Pljusak u Sarajevu iznenadio građane: Pogledajte prizore sa ulica glavnog grada BiH

Ivanin suprug također joj mora plaćati penziju u iznosu od 1.000 KM mjesečno, kao i 800 KM i 1.200 KM svojim dvjema kćerima, koje sada imaju 20 i 14 godina.

Majka dvoje djece, koja se udala za bivšeg supruga 1995. prije nego što je zatražila razvod 2020., rekla je da je zadovoljna isplatom nakon godina napornog rada.

"Jasno je da je ovo bio slučaj zlostavljanja koji je trebao biti potpuno financijski isključen (od strane mog bivšeg supruga) i ništa nije ostalo nakon mog braka, tako da smo ja i moje kćeri ostale bez ičega nakon svih ovih godina ulaganja svog vremena, energije i ljubavi u obitelji", rekla je ona.

U Bosni i Hercegovini godišnje i do 3.000 razvoda: Koji parovi se najčešće razilaze?

U Bosni i Hercegovini godišnje i do 3.000 razvoda: Koji parovi se najčešće razilaze?

"Bila sam podrška suprugu u poslu i u obitelji sam bila i majka i otac. No, nikad mi nije bio dopušten pristup financijskim poslovima. Sve je bilo na njegovo ime."

Otkako se udala, Ivana se posvetila 'radu u kući, što je značilo brigu o domu i obitelji i svemu što to uključuje', stoji u presudi. Brak para bio je uređen sporazumom, koji je suprug gospođe Moral zamolio da se potpiše na početku braka. Precizirano je da sve što je svaka strana zaradila pripada samo njoj, s tim da dijele samo imovinu.

Dogovor bi ostavio gospođu Moral bez pristupa ikakvom bogatstvu stečenom kroz godine partnerstva. Rekla je i da je sada progovorila o svom slučaju jer želi da žene treba da znaju na što imaju pravo.

Uspješna pravnica otkriva: Koji su najčešći razlozi za razvod braka?

Uspješna pravnica otkriva: Koji su najčešći razlozi za razvod braka?

Govoreći za radio Cadena Ser, Ivana je rekla da njen suprug nije 'želio da ona radi' izvan kuće. Pustio bi je da radi samo u teretanama u njegovom vlasništvu, gdje se bavila "odnosima s javnošću i bila nadzornica".

"Natjerao me da preuzmem specifičnu ulogu obavljanja kućanskih poslova, do te mjere da sam 'bila na mjestu gdje zapravo nisam mogla raditi mnogo više'", istakla je je.

Sudska presuda ju je učinila 'vrlo sretnom' jer je bila 'vrlo zaslužena', zaključila je.

Očekuje se da će se bivši suprug gospođe Moral žaliti na ovu odluku, piše Daily mail.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije