Stvorene genetski modificirane svinje čiji organi bi se mogli transplantirati ljudima

Radiosarajevo.ba
Stvorene genetski modificirane svinje čiji organi bi se mogli transplantirati ljudima
Pixabay / Ilustracija
Međunarodni tim naučnika napravio je veliki napredak u presađivanju organa među različitim vrstama, te je stvorio genetski modificirane svinje čiji organi su pogodni za transplantiranje ljudima.

Ovaj potez mogao bi predstavljati revoluciju u presađivanju organa, jer bi se genetski modificirani organi svinja, u koje su umetnuti ljudski geni, mogli transplantirati ljudima umjesto rijetkih organa ljudskih donora na koje se dugo čeka, prenosi Science.

 

Zbog sličnosti i kompatibilnosti svinjskih organa s ljudskima, te se životinje već dugo smatraju pogodnim davateljima za ksenotransplantaciju. Da bi spriječilo odbacivanje životinjskih organa znanstvenici su još početkom devedesetih godina prošlog stoljeća došli na zamisao da u svinje ubace ljudske gene.

Do sada su problem u presađivanju svinjskih organa predstavljali virusi koji mogu biti zarazni kada je posrijedi transplantacija na ljudskog pacijenta. Ipak, dvojica genetičara s Harvarda George Lurch i Luhan Yang uspješno si primijenili metodu kloniranja koja uklanja i ovaj problem.

Nadaju se da su na taj način prevladali jednu od najvećih prepreka u ovoj vrsti transplantacije.

Privatna kompanija eGenesis koju su utemeljili Lurch i Yang, uspjela je "stvoriti 37 praščića čiji će organi biti potencijalno dobri za ksenotransplantaciju".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije