Studija: Winston Churchill je kriv za smrt tri miliona Indijaca

Radiosarajevo.ba
Studija: Winston Churchill je kriv za smrt tri miliona Indijaca
Foto: Wikipedia / Ilustracija

Politika nekadašnjeg britanskog premijera Winstona Churchilla je uzrokovala glad u Indiji, što je za posljedicu imalo smrt više od tri miliona ljudi - pokazala je jedna studija, navodi CNN.

Glad u indijskoj zemlji Bengal 1943. godine nije bila uzrokovana sušom, tvrde istraživači iz Indije i Sjedinjenih Američkih Država.

 

"Glad je bila posljedica političkih odluka, a ne suše", rekao je vodeći istraživač i profesor na indijskom Institutu za tehnologiju Vimal Mishra za CNN.

 

Za potrebe studije su istraživači koristili podatke o meteorološkim okolnostima uzevši u obzir i količinu vlage u zemljištu u periodu od 1870. do 1943.

 

"Od sticanja nezavisnosti, u Indiji nije bilo velike gladi. Zato smo odlučili da istražimo da li je glad bila uzrokovana nekim drugim faktorima", objasnio je Mishra.

 

Istraživači su uočili da je glad u pet navrata bila konsekvenca suše, ali ne i 1943. godine u Bengalu kada su količine kiše bile iznad prosječne - pokazala je studija.

Mishra je naveo neke od pogrešnih politika koje su doprinijele gladi - pogrešni prioriteti u raspodjeli zaliha hrane, zaustavljanje uvoza riže i ne definisanje toga šta znači glad.

Podsjetio je da je britanska vlast kritikovala mjere koje su doprinijele značajnom smanjivanju gladi u 19. vijeku u Indiji odnosno da je primjenjivala politike koje su u smrt odvele milione ljudi.

Dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju Amartya Sen je 1981. godine istakao da je bilo dovoljno zaliha hrane za stanovništvo Bengala 1943.

U svojoj knjizi Madhusree Mukerjee navodi da je Churchill odgovorana za smrt miliona ljudi.

Ova književnica smatra da je glad uslijedila i zbog odluke da se velike količine hrane izvoze iz Indije.  Pa je tako od januara do jula 1943. godine izvezeno 70.000 tona riže.

Postoje oni koji britanskog premijera ne krive za ovu tragediju. Njegov biograf Andrew Roberts je prošle godine u kolumni napisao da je "Churchill učinio sve da se ne desi glad u Bengalu u trenutku kada su Japanci napadali Bengalski zaliv", navodi CNN.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije