Studenti iz Hrvatske osmislili pametnu teglu za cvijeće

2
Radiosarajevo.ba
Studenti iz Hrvatske osmislili pametnu teglu za cvijeće
Foto: Printscreen / Studenti FOI-ja

Početkom godine pisali smo o pametnoj IoT posudi za biljke koja je prvi proizvod mladih studenata varaždinskog Fakulteta organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu. Radi se o pametnoj tegli za biljke koja nakon skeniranja uslova u prostoru putem vlastitih senzora korisniku preporučuje optimalne vrste biljaka za taj prostor, a nakon sadnje potpuno automatizirano vodi brigu o biljci temeljem prikupljenih podataka iz njenog okruženja.

"Choncha automatski zalijeva biljke i prati sve važne životne uslove, a to čini koristeći ugrađene senzore za praćenje vlažnosti tla, vlažnosti zraka, temperature i razine osvjetljenja", opisuju proizvod na službenoj stranici.

Sada su studenti pokrenuli Kickstarter kampanju za finasiranje razvoja i proizvodnje njihove inovativne pametne posude za biljke.

Ambasada SAD u BiH: Spremni smo odgovoriti na antidemokratske aktivnosti Milorada Dodika

Ambasada SAD u BiH: Spremni smo odgovoriti na antidemokratske aktivnosti Milorada Dodika

"Naša pametna posuda za biljke dizajnirana je kako bi uštedjela vrijeme korisnicima i poboljšala zdravlje i dugovječnost njihovih biljaka", pišu na Kickstarter stranici. 

Ako odlučite poduprijeti njihovu kampanju, uz to što ćete dobiti jednu od prvih pametnih posuda za biljke, podržat ćete i njihovu misiju da vrtlarstvo učine pristupačnijim i ugodnijim za sve.

Kampanju možete podržati i s manjim iznosima, ali ako ih podržite s 59 dolara naviše, onda dobijete i pametnu teglu i aplikaciju koja ide uz nju, piše Index hr. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije