Stručnjak za zloupotrebu droga: Svaki deseti Hrvat je konzument kokaina

0
Radiosarajevo.ba
Stručnjak za zloupotrebu droga: Svaki deseti Hrvat je konzument kokaina
Arhiv / Ilustracija

U nikad većem udaru balkanskom narkokartelu koji je kokain krijumčario u Europu, uhapšeno je više od 60 ljudi.

U akciji naziva "Musala" sudjelovali su policajci iz osam zemalja, među kojima i iz Bosne i Hercegovine i  Hrvatske.

Zaplijenjene su goleme količine novca, droge i luksuznih automobila.

Protiv uigrane ekipe koja se bavila trgovinom drogom, krađama, iznudama, otmicama i pranjem novca - istraga je bila opsežna i kompleksna.

Sve je trajalo tri godine. Iako je španjolska policija cijeli slučaj i zaključila, veliku ulogu imala je i hrvatska policija.

"Želim iskoristiti ovu situaciju i podsjetiti vas da je balkanski narkokartel velika prijetnja cijeloj Europi. To je kriminalna organizacija aktivna na globalnoj razini", rekao je Tomislav Štambuk iz PN USKOK-a, prenosi RTL.

Željko Petković iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Hrvatske, bavi suzbijanjem zloupotreba droga.

Petković kaže kako se proizvodnja kokaina nastavlja: "Govorimo oko dvije tisuće tona na godišnjoj bazi, vjerojatno će doći do zamjene, neka druga kriminalna organizacija koja će nastaviti to poslovanje jer moramo znati da se radi o ogromnoj količni novca jer europsko narko tržište vrijedi 30 milijardi eura na godišnjoj bazi."

Kaže kako su balkanski karteli poprilično aktivni:

"Jedna od novih stvari da su, cijeli onaj poslovni model koji su razvili, toliko su uspješni da direktno nabavljaju kokain u zemljama Latinske Amerike, direktno od proizvođača i znači kompletna ona distribucija do Europe je u njihovoj nadležnosti."

Istaknuo je kako su na neki način izbacili posrednike te kako postaju sve jači na globalnoj sceni:

"Treba kazati da globalno tržište kokaina zadnjih 10 godina u Europi bukti. Znači Europa je postala primarno tržište za kokain, a što je opet, zadnjih nekoliko godina, rezultiralo povećanjem nasilja, međusbnih obračuna između različitih kriminalnih skupina, ubojstvima na ulicama i što je na neki način dovelo da je trgovanje kokainom jedan od sigurnosnih prioriteta Europske unije."

O važnoj ulozi Hrvata u narkokartelima kaže: "Mi smo sposobna nacija".

Naglasio je kako su bitne sposobnosti koje u tom trenutku treba narkokartelima:

"Radi se o enormnom novcu i osim što se ogromna količina droge plasira na tržište i izaziva određene obračune između, postoji još jedan problem, što sa tim novcem, što sa tim enormnim profitom. On se najčešće pokušava na neki način oprati, usmjeriti u legalno poslovanje. Time se naravno kupuje moć, pozicija i sve ostalo."

Dodao je kako veliki posao nosi veliki rizik te kako se međusobni obračuni podrazumijevaju.

Svaki deseti Hrvat je konzument kokaina, a Petković kaže kako nas takve brojke trebaju zabrinjavati: "Mlađi su uvijek na neki način meta".

Kaže kako se radi o generaciji od 15 do 36 godina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije