Stručnjaci zgroženi novim trendom na vjenčanjima

0
Radiosarajevo.ba
Stručnjaci zgroženi novim trendom na vjenčanjima
Foto: Pexels / Novi trend na vjenčanju

Leptiri, za koje smatramo da simboliziraju 'nove početke i novi život', postali su popularni kao dio rituala vjenčanja i sličnih prigoda.

Stručnjaci koji se bave leptirima osuđuju ovaj trend puštanja leptira na vjenčanjima, krštenjima i sahranama. Kažu da insekti rijetko prežive muku i često su izgladnjeli ili dehidrirani prije nego što budu pušteni.

Naime, ta lijepa lepršava stvorenja čuvaju u kutiji te ih u određenom trenutku vjenčanja puštaju da odlete. No, to leptirima nikako ne pomaže, zapravo oni nakon toga teško preživljavaju. Često uginu prije samog događaja, stoga mnogi traže da se ta praksa zabrani.

Tragedija: Nova teška nesreća na bh. putevima, poginula trudnica (28)

Tragedija: Nova teška nesreća na bh. putevima, poginula trudnica (28)

Rasprava se pokrenula i na mrežama, kad je jedna od mladenki pokrenula temu što ljudi misle o tome.

"Ovo je vjerojatno jedna od najgroznijih ideja do sada na vjenčanjima", neki su komentirali.

"To bi trebalo zabraniti", smatraju mnogi.

"Mnogi od njih ne prežive, izgladnjeli su i dehidrirani", naglasila je jedna od komentatorica.

Naime, u Ujedinjenom Kraljevstvu mnogo njih nudi tu uslugu, a cijena se kreće od oko 300 eura za 100 leptira 'Painted Lady'. Osim ove vrste, mnogi također prodaju leptire lutalice, poznate i kao leptiri monarsi, jer koloristički izgledaju super, kombinacija su narandžaste, smeđe i crne. Izgledaju atraktivno kad lete te su efektni u trenutku puštanja.

"Kao organizacija, mi to ne podržavamo, to nije baš humano. Ako se ne transportiraju ispravno, to rezultira vrlo visokom stopom smrtnosti", naglasio je glasnogovornik Bribie Island Butterfly House, piše The Mirror.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije