Stručnjaci tvrde: Uz ova četiri trika uvijek ćete pobjeđivati u Monopolyu

Radiosarajevo.ba
Stručnjaci tvrde: Uz ova četiri trika uvijek ćete pobjeđivati u Monopolyu
FOTO: Screenshot / Monopol

Malo ko u životu nije barem jednom zaigrao Monopoly - društvenu igru u kojoj je cilj kupovina posjeda, njihovo iznajmljivanje i preprodavanje kako biste zaradili što više novca i do kraja igre ostali jedini igrač na ploči koji vlada svim posjedima, prenosi Index.hr.

Iako je zabavna, Monopoly je igra koja zahtijeva vrijeme te u bilo kojem trenutku, nakon silno uloženog truda, i dalje možete bankrotirati i izgubiti i pred samim krajem igre. Naravno, ne postoji univerzalan čarobni trik koji vam donosi sigurnu pobjedu, ali postoje strategije koje uvelike povećavaju šanse.

Flynn Zaiger i Dary Merckens su iskusni igrači Monopolyja, a za Reader's Digest otkrili su nekoliko poteza koji će poboljšati vašu igru.

Kupujte, kupujte, kupujte

Za jedan od trikova ste prije sigurno već čuli - kupujete sve na što stanete. Zaiger tvrdi da je ova strategija jako učinkovita: "Od početka igre dobra je ideja kupovati što više možete. Za razliku od stvarnog života, u Monopolyju je štednja rijetko kad dobra stvar. Ne zarađujete nikakvu kamatu od novca koji imate, dok će imovina koju kupite uvijek moći biti izvor zarade."

"Što brže možete prikupiti nekretnine i početi graditi kuće to bolje", složio se Merckens.

Fokusirajte se na narančasta polja i ona oko njih

Iako je dobra stvar kupovati što više toga, oba pro-igrača kažu kako je posebno važno usredotočiti se na narančasta polja. Merckens objašnjava kako su narančasta polja jako blizu nekolicini prometnijih polja poput zatvora. Zbog vremena koje igrači povedu u zatvoru na ovim se poljima najčešće zaustavljaju (jer slijede uvijek nakon njega).

"Statistički gledano, najčešći prostori na ploči su mjesta između zatvora i besplatnog parkiranja te između besplatnog parkiranja i odlaska u zatvor", objašnjava Zaiger. "Kad vam se pruži prilika, trgujte ili gradite na tih pet monopola: svijetloplavom, ružičastom, narančastom, crvenom i žutom. Čak ni mnogi profesionalci zapravo ne znaju za ovo pravilo."

Kupujte kuće, ne hotele

Jedan od najvažnijih savjeta koji Merckens naglašava je uvijek zapamtiti da postoje samo 32 kuće. "Jednom kada te 32 kuće nestanu, više nitko ne može graditi kuće na bilo kojem svom imanju", naglašava te dodaje: "Odmah gradite kuće, a ako ikad dobijete monopol, stavite tri kuće na njega što prije možete. Time ćete smanjiti broj dostupnih kuća."

Važno je i brzo kupovati. "Prvi igrač koji je dobio monopol na ploči ima najbolju šansu da svoje protivnike dovede do bankrota prije nego što oni to učine vama", kaže Zaiger. "Gradnja kuća od presudne je važnosti za uklanjanje konkurencije. Čak i ako nemate puno novca, trebali biste učiniti sve što možete, uključujući trgovinu i hipoteku, kako biste podigli barem tri kuće na nekretnini. Jednom kada to učinite, ostali igrači će vam morati plaćati više svaki put kada stanu na vaše polje", objašnjava Zaiger.

Što se tiče hotela, Merckens smatra da to nisu dobra ulaganja. "Sve što s njima radite je vraćanje većeg broja kuća nazad na raspolaganje drugima", kaže. "Vaš primarni cilj trebao bi biti da imate sve kuće na svim svojim imanjima, što učinkovito sprječava vaše protivnike da grade kuće na bilo kojem svom posjedu."

Dodatni potezi

Uz ove velike strategije, važne su i one manje. Merckens kaže da zapravo ne želite biti bankar: "Previše vas ometa i vjerojatno ćete zaboraviti na jedno plaćanje najma dok izdajete novac drugima."

Za kraj, otkrio je još jedan pametan potez: "Pred kraj igre nemojte se bojati biti u zatvoru. To bi moglo biti najsigurnije mjesto za vas, a vaši protivnici mogu bankrotirati dok se vi hladite u zatvoru."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije