Strah i trepet Sredozemlja: Gusar sa Balkana vladao je morem desetljećima

Radiosarajevo.ba
Strah i trepet Sredozemlja: Gusar sa Balkana vladao je morem desetljećima
Foto: Wikipedia / Hajrudin Barbarossa

Barbaros Hayrettin-paša ili jednostavno kapetan Barbarrosa jedan je od najpoznatijih zapovjednika osmanske mornarice i jedan od najpoznatijih gusara koji su plovili Sredozemnim morem.

Barbarossa je sijao strah na Mediteranu, pljačkajući brodove, galije i pomorske luke, otuđujući blaga, ali i oslobađajući robove. Ali, Hajrudin je bio i više od toga.

Ostat će upamćen kao prvi pomorski komadant Osmanske flote, ali i kao nadareni ratnik koji je pobijedio slavnu špansku armadu.

Braća pirati

Počeci slavne karijere pomorskog vuka, Hajrudina Barbarosse ustvari su vezani za njegovog brata, Oruča.

Oruč se pridružio osmanskoj vojsci i bio je član prve posade mornarice koja je zarobljena od strane vitezova krstaša. U zarobljeništvu je ostao dvije godine da bi se nakon bjekstva ujedinio sa bratom Hajrudinom na otoku Djerba, na obali Tunisa.

Nije dugo potrajalo, a braća su otkrila svoj talenat za piratstvo. Pljačkajući španske brodove stekli su jaku reputaciju, pa su potom sklopili pakt sa Alžirskim kraljem kako bi pljačkali španske brodove.

Svoju reputaciju Oruč je iskoristio kako bi se 1516. godine popeo na kraljevski tron, i braća su zavladala Alžirom.

Uspon Barbarosse

Upravo će u Alžiru Hajrudin Barbarossa poraditi na svojoj političkoj karijeri. Prvo je dobio podršku od Osmanskog sultana Sulejmana Veličanstvenog, koji mu je poslao dvije hiljade janičara (pješadijske vojske) u zamjenu za alžirsku teriotriju.

Uz podršku Osmanlija, Barbarossa se ponovo vratio na more.

Kada su Španci zauzeli Grčke otoke pod upravom Osmanlija, sultan Sulejman pozvao je Barbarossu u pomoć, a on mu je uzvratio tako što je porazio veliku špansku armadu. Njegova pobjeda donijela mu je poziciju admirala Osmanske flote.

Velika osveta

Ipak, uspjeh i slava Hajrudina Barbarosse bila je kratkog daha. Već 1534. Charles peti krenuo je u svoju osvetu, ali je Hajrudin iz Alžira poveo svoju armadu i osvojio španske brodove i zauzeo priobalne gradove.

U narednim godinama, Barbarossa je pokorio sve luke na Sredozemnom moru sa svojih 150 brodova. Svoje umijeće dokazao je 1538., kada je bio okupiran od strane jače flote Venecijanaca.

Hajrudin Barbarossa ostat će upamćen ko veliki junak u muslimanskoj historiji. Iz službe se povukao 1545. godine, kada je u Istanbulu pisao svoje memoare.

Preminuo je 4. jula 1546. godine u Istanbulu, a pokopan je u svom mauzoleju koji nosi njegovo ime.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije