Stotine nominacija za Nobelovu nagradu za mir, a evo i ko su favoriti

2
Fena
Stotine nominacija za Nobelovu nagradu za mir, a evo i ko su favoriti
Arhiv / Ilustracija

Norveški Nobelov komitet će danas objaviti dobitnika ovogodišnje Nobelove nagrade za mir 2021. Za tu nagradu je bilo 329 prijedloga, a Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) favorit je za osvajanje prestižnog priznanja za odgovor na pandemiju COVID-19.

Nobelova fondacija imena kandidata nominuje u tajnosti posljednjih 50 godina, ali pojedinci mogu otkriti da su u 'utrci'.

Kritičar Kremlja Aleksej Navaljni, bjeloruska opoziciona liderka u egzilu Svetlana Tihanovskaja i tinejdžerka Greta Thunberg poznati su među 234 nominovanih.

Preminuo Branislav Brano Mićunović, čovjek s američke crne liste

Preminuo Branislav Brano Mićunović, čovjek s američke crne liste

Thunberg je imenovana kao "jedna od najistaknutijih osoba u borbi protiv globalnog zagrijavanja" uz skupinu za kampanju nazvanu Petak za budućnost, koje je Thunberg jedna od suosnivačica.

Navaljni je imenovan zbog "napora da se u Rusiji provede mirna demokratizacija", a predložio ga je bivši norveški ministar vanjskih poslova Ola Elvestuen.

Među drugim kandidatima ističu se i Marija Koljesnikova i Veronika Cepkalo, tri Bjeloruskinje istaknute u borbi za "slobodne izbore pružanjem mirnog otpora", rekao je norveški predlagatelj Geir Sigbjoern Toskedal.

Među nominovanim je 95 organizacija, među koji su WHO, Black Lives Matter, NATO i Reportere bez granica.

Dobitnik bi trebao biti objavljen u 11 sati po lokalnom vremenu, javlja dpa.

Ovogodišnji broj nominovanih treći je po veličini od 1901. Trenutni rekord od 376 kandidata postignut je 2016. godine.

Svjetski program za hranu UN-a dobio je nagradu za mir 2020. godine zbog svojih "napora da spriječi upotrebu gladi kao oružje rata i sukoba".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije