Stiže velika promjena vremena, a AccuWeather objavio i kakva će biti jesen

Radiosarajevo.ba
Stiže velika promjena vremena, a AccuWeather objavio i kakva će biti jesen
Accuweather / Jesen 2018.

I u nedjelju će biti obilje sunca i iznadprosječne topline. Podjednako će biti i u većem dijelu sljedeće sedmice, tokom koje će ponovno ponegdje postojati opasnost od toplinskog vala koji može djelovati na zdravlje. Samo će rijetko gdje biti mogući kratkotrajni pljuskovi, a češći i izraženiji vjerojatno će biti potkraj sedmice.

Accuweather je objavio sezonsku prognozu za jesen prema kojoj naše krajeve očekuju turbulentni meteorološki događaji, naročito od oktobra, prenosi Istramet.

Prema pisanju Accuweathera, nakon ekstremne ljetne topline na zapadu i sjeveru Europe, sličan trend nastavit će se i početkom jeseni. Nastavak sušnog i toplog vremena pogodovat će novim požarima u Skandinaviji, dok se u našem dijelu Sredozemlja kako jesen bude odmicala predviđaju sve češće oborine.

Prema riječima meteorologa Alana Repperta, prosječna temperatura nadolazeće jeseni bit će 1-3 °C iznad prosjeka u Velikoj Britaniji, što je samo nastavak trenda iz prijašnjih mjeseci.

Slična ili čak i veća odstupanja predviđaju se u cijeloj Francuskoj, Belgiji, Nizozemskoj i Njemačkoj, a pad temperature na prosječne vrijednosti na tom području valja očekivati tek u novembru.

Nakon ljetne sezone koja je u dijelovima Sredozemlja već bila poprilično olujna, sličan trend nastavit će se i u septembru.

U oktobru i novembru slijedi širenje oborinske zone i na zapadni Balkan, a posebno izdvajaju mogućnost obilnih oborina oko Dinarida i na Jadranu. Češće oluje doprinijet će i nižim temperaturama zraka, piše Vecernji.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije