Šta znače naši snovi: Pad sa visine u snu - neodlučnost na javi!

0
Radiosarajevo.ba
Šta znače naši snovi: Pad sa visine u snu - neodlučnost na javi!
Pixabay / Ilustracija

Oduvijek su snovi fascinirali ljudski rod. Ljudi su ih često tumačili jer su smatrali da na taj način dobijaju određene poruke koje se odnose na neke pojave u njihovom životu.

Sa medicinskog aspekta, snovi nastaju u REM fazi i rezultat su izražene aktivnosti i pražnjenja moždanih funkcija, dok su kroz historiju dobijali i razna psihološka objašnjenja kojima se bavio prvenstveno austrijski neurolog Sigmund Freud, prenosi Pixelizam.com.

On je snove tumačio kao našu podsvijest koja isplivava dok spavamo, a koju smo na javi potisnuli.

Ponovo uhapšeni Seid Hadžibajrić i Elmedin Karišik: Oglasila se sarajevska policija

Ponovo uhapšeni Seid Hadžibajrić i Elmedin Karišik: Oglasila se sarajevska policija

Ipak, postoje neki snovi koji se kroz život često javljaju.

Zubi

Snovi o zubima ubrajaju se u najčešće snove koje sanjamo. Mogu biti raznoliki, a najčešće se radi o kvarnom zubu, zubu koji boli, krvari ili ispada. Rjeđe sanjamo bijele i zdrave zube. Ovakav san često povezujemo sa nečim lošim. Smatra se da snovi o zubima mogu da simbolizuju našu moć i samopoštovanje koje možda u tom trenutku na javi gubimo ili ga nemamo dovoljno.

Voda

Vodu također često sanjamo. Vrlo je jaka simbolika vode u snu, ako u obzir uzmemo da ona može biti bistra, mutna, brzog toka ili mirna, duboka ili plitka. Možemo sanjati sebe kako plivamo u hladnoj vodi ili pak kako se davimo.

Sve u svemu, voda u snu i nema baš tako pozitivnu simboliku, ma kakva da je. Upućuje na to da budemo oprezni na javi i da se čuvamo. Obično se odnosi na nas same i na naše emotivno stanje, na trenutna osjećanja i nešto što trenutno proživljavamo na javi.

Smrt bliske osobe

Jedan od najčešćih snova jeste i smrt nekog vrlo bliskog – oca, majke, bake, deke, brata, sestre, prijatelja. Ti snovi su veoma uznemirujući i prosto smo zahvalni Bogu što je sve to bio samo san, nakon što smo se probudili uz vrisku i obliveni znojem.

Ipak, kako se odavnina smatralo, takav san znači upravo suprotno, da je osobi koju ste usnili mrtvu, na javi i te kako dobro, da je čeka uspjeh, dug život i dobro zdravlje.

Pad sa visine i sa stepenica

Vrlo česti snovi su i oni u kojima vidite stepenice koje nestaju pa vi nemate gdje, kružne stepenice, nedostatak stepenika koji morate preskočiti ili nedostatak ograde i rukohvata uz iste.

Visina, pad s visine, propadanje u lift, također često budu dio našeg sna. Smatra se da takvi snovi ukazuju na velike turbulencije koje se dešavaju u samom čovjeku, na njegova emotivna vrenja, neodlučnost na javi, borbu sa samim sobom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije