Šta uraditi u slučaju da iznenada premine pilot aviona

Radiosarajevo.ba
Šta uraditi u slučaju da iznenada premine pilot aviona
Pixabay / Ilustracija
Ukoliko ste se ikada zapitali šta bi se desilo kada bi pilot putničkog aviona preminuo, odgovor ćete dobiti u nastavku teksta.

Jednog od korisnika stranice Quora zanimalo je isto pitanje.

“Ako su kojim slučajem oba pilota mrtva, ne paničite. Avionima upravljaju autopiloti, tako da bi bilo mnogo bolje da polako slijedite uputstva, umjesto da panično reagirate”, navodi pilot Bruno Jilesen.

Jilesen je objasnio da bi najbolje bilo da putnici najprije pokušaju ustanoviti kako funkcionira radioprijemnik. Dugme koje omogućava razgovor preko njega nalazi se na poleđini mikrofona, piše Telegraph. 

Pilot savjetuje putnicima da budu izuzetno obazrivi jer se u blizini ovog dugmeta nalazi i crveno dugme koje služi za deaktivaciju autopilota. 

Ukoliko putnici ne mogu pronaći ovo dugme, informaciju trebaju potražiti od stjuardesa, osim u slučaju da i one nisu mrtve.

Kada pronađu radioprijemnik, putnici trebaju pritisnuti dugme i polako objasniti u kakvoj se situaciji nalaze.  

“Jednom kada uspostavite kontakt sa stručnim licima, oni će pokušati što jasnije i detaljnije da vam objasne kako da sletite na najbliži aerodrom”, kaže Jielsen.

“To je mačiji kašalj, osim ako prethodno niste isključili autopilota. Avion će sletjeti sam, kočnice će se također automatski aktivirati, tako da će sistem obaviti sve neophodne korake umjesto vas”, dodaje pilot.

Ukoliko ne uspijete uspostaviti kontakt sa stručnim osobljem, morat ćete sami da otkrijete kako da spustite avion pomoću autopilota.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije