Najčudnije stvari koje su astronauti odnijeli na Mjesec

Radiosarajevo.ba
Najčudnije stvari koje su astronauti odnijeli na Mjesec
Između 1969. i 1972. godine na Mjesec je sletjelo 12 astronauta.

Oni su na njegovo tlo odnijeli mnogo opreme, ali i neke sasvim neobične predmete. Predstavljamo vam neke od najneobičnijih stvari koje se nalaze na Mjesecu. 

Hljeb i vino za pričest

U to vrijeme se o tome nije govorilo, ali Buzz Aldrin  astronaut misije Apollo 11, nosio je pričest na Mjesec. Aldrin je bio član Prezbeterijanske crkve i pitao je pastora kako da obilježi spuštanje prvih ljudi na Mjesec. Sveštenik je pripremio pričest koju je Aldrin ponio u svemir. Pričestio se odmah po slijetanju.

Lava iz Oregona

NASA je pripremala astronaute za šetnju Mjesecom tako što je organizirala treninge na Zemlji. Oregon je imao nekoliko mjesta koja su podsjećala na Mjesečevu površinu, pa su astronauti često ostajali tamo. Astronaut James Irvin ponio je komad stvrdnute lave iz Oregona na Mjesec. 

Dijelovi letjelice braće Wright

Braća Wright  bila su iz Ohia. Astronaut misije Apollo 11, Neil Armstrong , bio je također iz te američke države i u čast pionira letenja ponio je dio letjelice na Mjesec.

Pločica univerziteta

Sva tri astronauta misije Apollo 15 studirala su na Univerzitetu u Michigenu, pa su odlučili odati počast ovoj ustanovi. Osnovali su Udruženje alumni univerziteta sa sjedištem na Mjesecu. Čak su ostavili pločicu na kojoj piše "Udruženje alumni Univerziteta u Michigenu". Ovo je potvrda da je Klub na Mjesecu Univerziteta u Michigenu dio Alumni organizacije i da mu pripadaju sva prava i privilegije pod Ustavom organizacije.

Značke

Neki astronauti donijli su značke na Mjesec. U misiji Apollo 11 na Mjesecu je završila značka u obliku orla koji nosi grančicu masline, kao tradicionalni simbol mira. U ovoj misiji je i astronaut Alen Binny ostavio svoju srebrnu značku.

Porodična fotografija

Astronauti su nosili razne fotografije na Mjesec, ali je najpoznatija ona koju je u misiji Apollo 16 ostavio astronaut Charles Duke. Na njoj se vide Duke, njegova supruga Dorothy i njihova dva sina Charles i Thomas. Na poleđini piše:

"Ovo je porodica astronauta Duke s planete Zemlje. Sletio na Mjesec aprila 1972". Ispod su i potpisi njegove supruge i djece. Fotografija je umotana u providnu plastičnu foliju. Pretpostavlja se da ju je vrlo brzo uništila sunčeva svjetlost. 

Dvije golf loptice i palica

Alan Shepard bio je prvi Amerikanac koji je putovao u svemir i jedan od astronauta u misiji na Mjesec za Apollo 14. Tokom druge "šetnje" otkrio je da je na Mjesec ponio golf palicu i dvije loptice. Čak je pokušao da izvede nekoliko udaraca. Loptice su i dalje na Mjesecu, ali je palicu vratio na Zemlju. Izložena je u USGA muzeju u New Jerseyu.

Silicijumski disk s porukama Zemljana

Armstrong i Aldrin su ostavili silicijumski disk veličine novčića u kom su upisane poruke mira iz 73 države, među kojima su poruke kraljice Elizabethe II, Indire Gandhi i Pape Pavla VI. Disk može da opstane na površini Mjeseca hiljadama godina. On je trajni dokaz da su mnogi lideri, uprkos napetim odnosima koji su vladali 1969. godine, bili ujedinjeni u ovoj misiji. 

Pero sokola

Na Mjesecu nema zraka, zbog čega je okruženje idealno za demonstriranje fizičkih eksperimenata koji zavise od otpora zraka.

Astronaut misije Apollo 15, David Scott, pokušavao je da isproba Galileov princip po kom lagani i teški objekti padaju istom brzinom, ukoliko nema otpora zraka. On je sa iste visine bacio čekić i sokolovo pero, a oba predmeta dotakla su tlo u isto vrijeme.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije