Šta će biti sa simbolom Londona: Slatke crvene govornice

Radiosarajevo.ba
Šta će biti sa simbolom Londona: Slatke crvene govornice
Foto: Secret London / Neke od omiljenih starih govornica stavljene su na prodaju

Crvene telefonske govornice, koje su postale simbol Londona, u britanskoj prijestolnici su prvi put predstavljene dvadesetih godina prošlog vijeka kako bi i najsiromašniji imali pristup telefonu.

Pitanje je, međutim, koliko će to još dugo biti tako jer, nažalost, danas ove govornice gotovo nikom nisu potrebne zbog porasta mobilne tehnologije, pa su i tako u lošem stanju, piše Tanjug.

Grupa Londonaca je, srećom, odlučila da ih popravi.

"Baš zato što su govornice naš zaštitni znak ne smiju da budu prljave i išarane grafitima na slikama koje kasnije obilaze svijet. Pomislila sam zašto ih ne bismo očistili. Čim sam vidjela jednu u jako lošem stanju osjećala sam se kao da sam videla starijeg rođaka koji trpi bol", kaže Emili koja je sa prijateljima krenula u akciju čišćenja.

Nažalost, možda ni to neće biti dovoljno da ih spasi, prenosi B92.net. Naime, osim što svi imaju mobilne telefone, širom Londona predstavljeni su ulični telefoni sa pristupom internetu koji su laki za korištenje i što je najvažnije, besplatni.

Neke od omiljenih starih govornica stavljene su na prodaju, a neke su pretvorene u biblioteke ili iznajmljene za lokalne prodavce.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije