"Šta ako se na srpskom jeziku obratim Hrvatima?"

Radiosarajevo.ba
"Šta ako se na srpskom jeziku obratim Hrvatima?"
Foto: Genius Kitchen / Sladoled

Srbijanka Slađana Vićentijević je opisala svoje iskustvo kada je u Hrvatskoj rekla da govori srpski jezik. Njen autorski tekst s portala Quora prenosimo u cijelosti.

Bila sam u Hrvatskoj nekoliko puta nakon raspada Jugoslavije. Govorim srpskim jezikom - dijaletkom karakterističnim za centralnu Srbiju. Teško mi je razlikovati dijalekte jezika kojima se govori u na prostoru bivše Jugoslavije.

Bila sam u jednom zagrebačkom kafiću, fotografisala, razgledala grad, natočila gorivo u auto na benzinskoj stanici i razgovarala s Hrvatima na svim tim lokacijama. I, ništa se nije desilo.

Ista stvar se desila u Puli - ništa se nije desilo.

U Rovinju, gdje sam imala lijepo iskustvo, željela sam kupiti sladoled s okusom kafe. Mi Srbijanci kažemo kafa, Hrvati kažu kava.

Kada sam zamolila da me usluže ovim sladoledom, prodavač mi je rekao: Ako je kafa, onda je sladoled na moj račun. Dobila sam sladoled besplatno.

Ništa se nije desilo ni u Puli.

Ni u Dubrovniku nije bilo posebnih reakcija osim prodavača u pekari kojem je bilo zadovoljstvo razgovarati s mojim rođakom iz Srbije, prenosi portal Quora.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije