Sretan rođendan Tom & Jerry

Radiosarajevo.ba
Sretan rođendan Tom & Jerry


Generacije klinaca odrasle su na jednom od ponajboljih, ali i najpopularnijih crtanih filmova u svijetu. Naravno, riječ je o legendarnom animiranom filmu Williama Hanne i Josepha Barbere Tom i Jerry, koji danas slavi 73 godine postojanja. Pa što još reći nego sretan mu rođendan!

Crtani je film pratio avanture mačka Toma i miša Jerryja, a njihovo komično nasilje postalo je izuzetno popularno. Štaviše, časopis 'Time' ih je uvrstio među najbolje televizijske serije svih vremena, prenosi Bljesak.info.

Originalna serija od 114 epizoda koje su Hanna i Barbera stvorili za MGM emitovana je između 1940. i 1957., a u tom su razdoblju osvojili i sedam Oscara. Naravno, originalna je serija stvorila i niz spin-off projekata koji su franšizu držali na životu od samih početaka pa sve do danas.


Prvi animirani film koji se vrtio oko mačke i miša, nazvan "Puss Gets The Boot", pušten je u kina 10. februara 1940. Tom se tada zvao Jasper, a miš Jinx. Međutim, animator John Carr godinu je dana kasnije paru dao ime Tom i Jerry, a riječ je uobičajenom nazivu iz 19. stoljeća kojim se u Londonu opisivala omladina sklona divljem ponašanju.

Tokom godina, Hannu i Barberu zamijenili su Gene Deitch (1961-1962), Chuck Jones (1953-1967), a Cartoon Network nedavno je najavio novu seriju koja se sastoji od dva 11-minutna crtana filma nastala u vizualnom stilu originalne serije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije