Sretan kraj priče: Zamjenik premijera udomio psa iz kontroverznog eksperimenta

Radiosarajevo.ba
Sretan kraj priče: Zamjenik premijera udomio psa iz kontroverznog eksperimenta
Zamenik premijera Rusije Dmitrij Rogozin udomio je jazavičara nazvanog Nikolas.

To je pas na kojem su naučnici iz Instituta za napredne tehnologije u Moskvi demonstrirali predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću kako funkcionira tehnologija disanja u tečnosti.

"Nikolas je imao sreće, Dmitrij Rogozin će ga dovesti u svoju porodicu", saopćio je Anton Tonjšin, rukovodilac laboratorije Instituta.

Rogozin je zamolio da mu poklone psa tokom posjete Institutu. Tako će jazavičar postati drugi pas u porodici ruskog političara jer već ima njemačkog ovčara pod nazivom Pončik.

Rogozin je kasnije potvrdio ove informacije, a iz objave na Facebooku jasno je da su ga na udomljavanje psa motivirali protesti ljubitelja životinja.

"Razumijem da su takvi eksperimenti neophodni, ali razumijem i zabrinutost ljudi za psa. Odlučio sam da ga uzmem za sebe. Istina, već imam njemačkog ovčara, ali mislim da će dva psa postati prijatelji. Osim toga, jazavičar Nikolas je postao poznat", napisao je Rogozin na Facebooku.

Podsjećamo, u srijedu je obavljen eksperiment tokom kojeg je u rezervoar sa tečnošću zasićenom kiseonikom spušten pas koji je poslije nekog vremena počeo disati pod vodom.

Korisnici društvenih mreža postavili su pitanje etičnosti korišćenja životinje tokom sličnih eksperimenata, toliko da se u raspravu uključio i Putinov portparol Dmitrij Peskov koji je rekao da je rasprava bespredmetna jer je "pas živ", odnosno da ga "niko nije mučio vodom". 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije