Srbi bijesni na Google: Granica na Dunavu pripojena Hrvatskoj

Radiosarajevo.ba
Srbi bijesni na Google: Granica na Dunavu pripojena Hrvatskoj
Na mapi internet pretraživača Google teritorij Srbije je manji za 11 hiljada hektara, jer je granica prema Hrvatskoj vraćena na onu iz vremena Austro-Ugarske carevine.

Večernje novosti  navode kako "nove granice" na satelitskoj mapi Googlea u Podunavlju, području od Bačke Palanke do granice s Mađarskom poprilično zalaze u srpski teritorij, pa je po toj mapi veći dio općina Bačka Palanka, Apatin i Sombor pripao Hrvatskoj.

Umjesto da su ucrtane po sredini međunarodne plovne rijeke, kako nalaže međunarodno pravo, granice su označene onako kako se zalaže Hrvatska, a to je na osnovu katastarskog premjera iz vremena Austro-Ugarske. 

MAPA_SRBIJA_HRVATSKA.jpg - Srbi bijesni na Google: Granica na Dunavu pripojena Hrvatskoj

Uprkos reagiranju Ministarstva za vanjske poslove Srbije u više navrata od 2014. godine, način prikaza dunavskog dijela granice između Srbije i Hrvatske na mapama Googlea nije popravljen.

U Ministarstvu objašnjavaju da se, u skladu sa zakonskim aktima bivše SFRJ, granica ove dvije federalne jedinice proteže sredinom Dunava, te da je raspadom SFRJ postala državna granica i nije se mijenjala do danas.

Penzionirani kontraadmiral Vojske Srbije Boško Antić rekao je da je Hrvatska praktično uvučena duboko u srpsku teritoriju.

Antić navodi da Hrvatska po pravilu poteže pitanje granica samo kada ima interese, ali da ne spominje da su istim tim razgraničenjem iz 1945. godine prisvojili teritorij Baranje i dio općine Ilok uz Dunav, prema selima Neštin i Susek. 

"Naši nadležni morali bi zaštititi interese Srbije i pozabave se pitanjima kontrole ovog prostora, jer se u njemu hrvatski građani slobodno kreću, dok je kretanje naših građana ograničeno", rekao je Antić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije