Spektakl na nebu: Pogledajte prvi i posljednji Supermjesec u ovoj godini

Radiosarajevo.ba
Spektakl na nebu: Pogledajte prvi i posljednji Supermjesec u ovoj godini
Ljubitelji nebeskih fenomena večeras mogu promatrati Supermjesec - i to prvi i posljednji ove godine.

Mjesec se u nedjelju najviše približio ove godine i izgledat će nešto veće i sjajnije na nebu - točnije, bit će 16 posto sjajniji i činit će se otprilike 7 posto većim. 

Kako Mjesec ima eliptičnu orbitu, jedna strana, perigej, je oko 48.280 km bliže Zemlji od druge strane, apogeja. Kada se Sunce, Mjesec i Zemlja poravnaju s perigejom okrenutim prema nama, a Mjesec je na suprotnoj strani Zemlje u odnosu na Sunce, Mjesec djeluje puno veći i sjajniji na našem nebu, te se naziva Supermjesec ili, preciznije, perigejski Mjesec.

Mjesec je postao pun u nedjelju u 16.47 sati po našem vremenu, a perigej će dosegnuti sutra u 9.45 sati, piše Space. Mjesec će tada biti udaljen 357.492 km od Zemlje, dok je prosječna udaljenost 382.900 km. 

Posljednji Supermjesec u kojem smo mogli uživati bio je u novembru prošle godine i taj nam je bio najbliži od 1948. godine. Sljedeću priliku za ovako blizak susret imat ćemo tek 2034. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije