Spašeni psi uče da voze automobile

Radiosarajevo.ba
Spašeni psi uče da voze automobile

Monty, Porter i Ginny, spašeni psi sa Novog Zelanda, uče nove vještine kako bi pokazali koliko psi mogu da budu inteligentni, a sve kako bi se ohrabrilo i privuklo više potencijalnih udomitelja.

Ovaj projekat Udruženja za sprješavanje okrutnosti nad životinjama sedmicama obučava pse kako bi se privikli na četiri točka. Veliki šnaucer i dva mješanca tako su naučili mijenjati brzine, upravljati i kočiti. Oni sjede na vozačkom sjedištu i odgovaraju na instrukcije eksperata za ponašanje pasa.

Trener Mark Vette i njegov tim počeli su da obučavaju životinje koristeći maketu automobila, da bih kasnije ubacili i u pravi automobil - Mini, posebno dizajniran za šape.

"Mi povezujemo različita ponašanja u lanac. U ovom slučaju imamo 20 ponašanja koja uklapamo zajedno u slijed. To je veliki posao, a da bi pas zaista počeo shvatati šta se dešava potrean je jako dug period", kaže Vette. 

Također, stvari nisu svaki put išle lako kada su psi sjeli u pravi automobil. "Prije nekoliko dana, auto je išrao prebrzo te je umalo pregazio trenera", dodao je Vette.

Sada psi mogu da upale automobil, ubrzaju i upravljaju, a najveći test bit će im kočenje uz liniju.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije