Špansko selo želi uzgajati marihuanu

Radiosarajevo.ba
Špansko selo želi uzgajati marihuanu


Jedno selo u Španiji je odlučilo da zemljište da u zakup radi uzgajanja marihuane i time sebi osigura izvor neophodnih prihoda, kao jedini, ali pravno sporan način da se izbori sa ekonomskom krizom.

Lideri malog sela Rascera, koje ima oko 900 stanovnika i nalazi se u sjeveroistočnoj Cataloniji, odobrili su u srijedu ovaj plan, prenio je danas AP.

Ideja je da mještani daju pod zakup ili pozajme zemljište mjesnoj zajednici, koja bi potom osnovala kompaniju za upravljanje tim zemljištem i izdala ga udruženju korisnika marihuane u Barceloni.

"To je prilika da dođemo do novca i zaposlenja", rekao je sinoć predsjednik mjesne zajednice Bernat Peljisa, pozdravivši usvojeni plan.

List iz Barcelone La Vanguardia navodi da je Rascera tip sela koje odumire jer mladi odlaze zbog nezaposlenosti, a oni koji ostaju očajnički tragaju za izvorom prihoda.

Prema španskom zakonu, privatno uzimanje kanabisa u malim količinama je dozvoljeno, ali je protuzakonito uzgajanje marihuane radi prodaje, kao i reklamiranje ili prodaja te biljke, saopćio je u četvrtak neimenovani zvaničnik španske vlade zadužen za Nacionalni plan borbe protiv droge.

On je upozorio da će tužioci intervenisati čim se posije prvo sjeme i dodao da projekt nema nikakve šanse da se realizira, naveo je AP.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije