Somun na sarajevskoj čaršiji 1920. godine

Radiosarajevo.ba
Somun na sarajevskoj čaršiji 1920. godine
U bogatstvo tradicionalne bosanske kuhinje svakako se svrstava i somun koji posebno mjesto zauzima na soframa za vrijeme ramazana.

Somun (lepina ili lepinja) jeste vrsta peciva bosanske kuhinje od bijelog brašna okruglog oblika, prečnika oko 20 cm i debljine oko 1 cm.

Naziv za somun kao pecivo je karakterističan za Sarajevo, dok se izraz somun u drugim dijelovima Bosne i Hercegovine i drugih zemalja bivše Jugoslavije koristi za vrstu kruha duguljastog izduženog oblika.

Somun se služi uz ćevapčiće, suđukice, pljeskavice, pače ili uz neko drugo tradicionalno jelo bosanske kuhinje.

Za vrijeme ramazana, pekari somune posipaju čurekotom, a on je obično sastavni dio obroka nakon posta. U nekim se dijelovima Bosne i Hercegovine ova peciva nazivaju i ramazanije.

Čest sinonim za somun, je lepinja, mada se zbog oblika, ali i recepture značajno razlikuje od somuna.

U Sarajevu se proizvodi još od 1521. godine, kada ga je, prema nekim podacima, prvi napravio Gazi Husrev-begov intedant u tadašnjem imaretu (narodnoj kuhinji), a prezivao se Somun.

Ova stara fotografija iz 1920. godine svjedoči i kako je prodaja somuna, pa i sam somun, nekada izgledalo na sarajevskoj Baščaršiji...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije