Snimljena nova vrsta ribe - prvi put viđena ljudskim očima

Radiosarajevo.ba
Snimljena nova vrsta ribe - prvi put viđena ljudskim očima
Foto: Andreus / Podmornica

Na najdubljoj tački Indijskog okeana žive ribe iz porodice Liparidae, a sada su prvi put viđene ljudskim očima.

Britanski stručnjaci spustili su se na dubinu odo oko 7,1 kilometar na područje jarka Sunda i ugledali rijetka bića.

Doktoru Alanu Jamiesonu (41) trebalo je dva i po sata da dopre na dno okeana u jarku Sunda, prenosi Mirror.co.uk. Tu ga je sačekalo iznenađenje, svjetla podmornice otkrila su rijetko biće koje ga je ostavilo bez riječi.

Tokom osmosatne misije snimljene su fotografije vrsta, za koje se pretpostavlja da su potpuno nove i dosad neviđene.

Kao vodeći stručnjak dr. Jamieson je dosegao je do jedne od najizolovanijih tački na svijetu - dno okeana u jarku Sunda udaljenom 100 nautičkih milja od ostrva Bali.

Ekspediciju je vodio pionir istraživanja morskih dubina, Amerikanac Victor Vescovo, a do dna su putovali u podmornici za dvoje i prešli više od 7,180 metara.

"Ne viđamo često nešto tako neobično što nas ostavlja bez riječi" rekao je Jamieson, stručnjak za morsku ekologiju sa Univerziteta u Newcastleu, prenosi B92.

Dodao je da je to veliki trenutak za nauku koja se bavi zonama mora na dubinama većima od 6.000 metara, jer su prvi put ljudskim očima viđene ribe iz porodice Liparidae koje žive jedino na području jarka Sunda.

Do 2050. u okeanima će biti više plastike nego ribe?

Nažalost, na prošloj ekspediciji otkriveni su i prvi uzorci vještačkih vlakana i plastike, što znači da je zagađenje prouzrokovano ljudskom rukom doprlo i do najizolovanijih tački naše planete.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije