Snimljen rijedak "gigantski mlaz" dug čak 80 km

Radiosarajevo.ba
Snimljen rijedak "gigantski mlaz" dug čak 80 km
Spektakularno mlazno sijevanje, poznato i kao "gigantski mlaz", snimljeno je kamerom opservatorije Gemini na ostrvu Mauna Kea, Havaji, prenio je portal Space.

"Gigantski mlaz", na snimku od 24. jula, dug je više od 80 kilometara od Zemljine površine. Ovo je možda najviša vrsta munje na svijetu, navodi se na siteu Live Science.

Fotografiju "gigantskog mlaza" poslao je Tom Coming iz opservatorije Gemini. 

"U videozapisu opservatorije Gemini su prikazani i mezosferski talasi gravitacije, koji su mogli biti uzrokovani snažnom konvekcijom prisutnom u grmljavini", kazao je dopisnik Spaceweather.com Frankie Lucena.

Inače, u noći 12. augusta na nebu je najavljena i pojava perzeid, meteorska kiša, što je jedan od najljepših prizora koji možemo posmatrati na nebu. 

Meteorska kiša zasjat će nebom u noći 12. augusta 2017. godine. Neki astronomi najavljuju da će ovo biti najsjajnija meteorska kiša u proteklom periodu. Osvijetlit će noćno nebo, a u nekim dijelovima Zemlje moći će se vidjeti i po danu. 

Vjeruje se da će naredna meteorska kiša ove jačine biti ponovljena tek za 96 godina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije