Smijete li prenijeti hurme i banane preko granice s Hrvatskom?

3
Radiosarajevo.ba
Smijete li prenijeti hurme i banane preko granice s Hrvatskom?
Pixabay / Hurme / Ilustracija

Uvoz bilja, biljnih proizvoda i drugih predmeta iz trećih zemalja podliježe zabranama i ograničenjima uvoza sukladno posebnim propisima Europske unije (EU) o uvozu biljaka i biljnih proizvoda koji su doneseni kako bi zaštitili biljke u EU i održali ih zdravima.

Ti propisi primjenjuju se i na putnički promet, a uključuju i zabrane i ograničenja uvoza bilja i biljnih proizvoda u osobnoj prtljazi putnika. Ujedno, odnose se i na male pošiljke robe koje se šalju fizičkim osobama (poštom ili kurirskom uslugom) i nisu namijenjene stavljanju na tržište.

Bilje, biljne proizvode i druge predmete te opasne štetne organizme kojima su zaraženi, zabranjeno je uvoziti u EU u bilo kojoj količini te se isti obvezno oduzimaju od putnika.

Pogledajte privođenje trojice muškaraca u Sarajevu zbog sumnje da su povezani sa nestankom Danke (2)

Pogledajte privođenje trojice muškaraca u Sarajevu zbog sumnje da su povezani sa nestankom Danke (2)

Određene vrste bilja, biljnih proizvoda i drugih nadziranih predmeta putnici mogu uvoziti u EU u osobnoj prtljazi ukoliko posjeduju fitosanitarni certifikat izdan od strane nadležnog fitosanitarnog tijela zemlje iz koje dolaze.

Bilje, biljni proizvodi i drugi nadzirani predmeti koji ne ispunjavaju naprijed navedene uslove smatraju se nesukladnima te se obavezno oduzimaju od putnika radi njihovog uništavanja. Također, propust da ih se izričito prijavi carinskim službenicima predstavlja kažnjivu radnju za koju je propisana novčana kazna.

Izuzeci od zabrane i ograničenja uvoza

Ilustracija
Foto: Pixabay.com: Ilustracija

Sljedeće voće, citira GP Maljevac navode hrvatske Carine, izuzeto je od navedenih fitosanitarnih propisa i za njih nije potreban fitosanitarni certifikat, dakle dozvoljeno je unositi u EU iz trećih zemalja, a to se odnosi na:

  • ananas, svjež ili suh (ananas comosus),
  • kokosov orah, svjež ili suh, neovisno je li oljušten ili oguljen ili ne (cocos nucifera),
  • durian (durio zibethinus),
  • banane, uključujući banane za kuhanje, svježe ili suhe (musa),
  • datulje, svježe ili suhe (hurma).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije