Slučajno otkriće: Pronađena nova vrsta zmije, veličine je olovke

0
Radiosarajevo.ba
Slučajno otkriće: Pronađena nova vrsta zmije, veličine je olovke
Foto: CNN / Naučnici došli do zanimljovog otkrića

Ponekad ponovno gledanje stvari za koje smo mislili da ih znamo može dovesti do nevjerovatnih otkrića.

To se dogodilo kad je Jeff Weinell, diplomirani istraživač na Institutu za biološku raznolikost Univerziteta u Kansasu, otkrio da su tri primjerka zmija sačuvana u zbirci biološke raznolikosti instituta, pronađene u terenskim misijama između 2006. i 2012. jedini su poznati pripadnici novog roda zmija, zvanog Levitonius, i nove vrste zmija, zvane Levitonius mirus.

Otkrića Weinella i njegovih kolega, temeljena na metodama koje uključuju DNK analizu i CT skeniranje, objavljena su u srijedu u časopisu Copeia, piše CNN

Novootkriveni Levitonius mirus, poznat i pod imenom Waray patuljasta zmija, porijeklom je s otoka Samar i Leyte na Filipinima, izuzetno bioraznolikog arhipelaga koji uključuje najmanje 112 vrsta kopnenih zmija. 

Prema studiji, ova zmija ima manj broj kralježaka od bilo koje vrste zmija na svijetu, ima dugu i usku lubanju u odnosu na svoju veličinu, objasnio je Weinell u razgovoru za CNN. Vjerojatno je da se njihova prehrana temelji na glistama.

Izvorno je Weinell bio zainteresiran da sazna više o grupi zmija zvanoj Pseudorabdion.

"Sekvencirao sam DNK iz gomile primjeraka te grupe, a ovaj je zapravo pogrešno identificiran kao pripadnik (Pseudorabdion)", rekao je Weinell za CNN.

"Kad sam dobio rezultate DNK, isprva sam mislio da je to samo moja greška ili onečišćenje uzoraka", rekao je Weinell.

Daljnja analiza ljuskica zmija i CT pretraga koja osvjetljavaju njihovu strukturu kostiju otkrila je da je Weinell naletio na nešto novo.

Zmija je opisana kao "minijaturizirani" rod i vrsta, mnogo manja od svojih najbližih rođaka, rekao je Weinell.

Dok Levitonius mirus doseže najviše 6,7 centimetara dužine, "veličina olovke", rekao je, "najbliži rođaci mogli bi biti tri do četiri puta veći".

"To ima puno posljedica, poput smanjenja broja kostiju, svojevrsnog pojednostavljenja tijela", rekao je Weinell.

"Minijaturizacija nije primijećena tako često, barem kod zmija", rekao je. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije