! / Slika lezije na Facebooku potaknula raspravu: "Odmah idite u Hitnu pomoć"

28. 05. 2022. u 10:18:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Na Facebook 'Mamine tajne..' jedna žena je postavila pitanje: "Znate li što je ovo? Bratu se pojavilo na nozi... I postavila je jednu fotografiju crvene lezije".

Neki su naveli kako se radi o ujedu zmije otrovnice, a drugi da liči na gljivičnu infekciju. Svi su savjetovali - da se odmah javi doktoru sa bratom.

"Tako je meni bilo kad me je ugrizao pauk... to je mjesto bilo jako vruće na dodir", "Krpelj", "Ujed zmije", "Ugriz pauka. Tako sam ja imala na prsima kao mala" "Ajme, idite u hitnu" - bili su neki od komentara i reakcija na ovu leziju.

Kako piše Slobodna Dalmacija, radi se o ujedu krpelja - najvjerovatnije. Hrvatski zavod za javno zdravstvo je objavio ranije i sliku Lajmske bolesti - koja je zarazna i uzrokovana bakterijom Borrelia borgdorferi. Na ljude se prenosi ubodom zaraženog krpelja.

Osip na koži - undefined

Foto: Facebook/ Mamine tajne: Osip na koži

Karakteristični simptomi su visoka temperatura, glavobolja, umor te osip na koži koji se naziva erythema migrans. Ukoliko se bolest ne liječi u ovoj ranoj fazi, infekcija se širi na zglobove, srce i živčani sistem.

3-30 dana nakon uboda krpelja na samom mjestu uboda u 80% zaraženih ljudi javlja se crvenilo prstenastog oblika (EM- erythema migrans) koje se širi do čak 30 cm u promjeru, koža u sredini prstena ostaje blijeda. Ova kožna promjena ne svrbi, ne boli ali je lagano uzdignuta i topla.

Ujed krpelja - undefined

Foto: HZJZ: Ujed krpelja

Kod nekih osoba uz osip javlja se i visoka temperatura, umor, glavobolja, bolovi u mišićima i zglobovima te otok limfnih čvorova.

Ukoliko se ne primjene antibiotici u ovom početnom stadiju unutar nekoliko tjedana ili mjeseci nakon pojave EM, infekcija se širi na druge dijelove tijela i organske sustave.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

Tagovi: krpelji ujedi legija

NEMA KOMENTARA