Sladoled koji se jede kašikom i viljuškom
Poznavaoci kažu da se taj sladoled u Turskoj jede na tanjiru, kašikom i viljuškom, a sve to zbog svoje specifične teksture.
Prvi put u Beogradu, otvorena je prodavnica turskog sladoleda, turska dondurma.
Dondurma se razlikuje u teksturi i u gustini. Da bi se napravio, za početak je potreban korijen divlje orhideje koji se suši, melje i zatim stavlja umjesto gustina.
Ipak, veliki red ispred štanda sa turskim sladoledom nije samo zbog specifičnog ukusa već i zbog vještine prodavca koji vješto rukuje špaklom kojom se servira dondurma.
Za "dodavanje", a potom i "oduzimanje" korneta najmanje strpljenja imaju mališani koji znaju i da se rasplaču jer se za poslasticu na neki način moraju "izboriti".
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.