"Školovani psi" donose porezne olakšice vlasnicima

0
Fena
"Školovani psi" donose porezne olakšice vlasnicima
Foto: Hundeschule Mannsberger / Nova olakšica za vlasnike pasa u Beču

Kao nagrada za uspješno obavljen "Trening za pse" − vlasnici pasa u Beču će biti oslobođeni plaćanja godišnjeg poreza na svoje ljubimce.  Tokom pandemije, broj pasa u cijeloj Austriji je izuzetno porastao.

Samo u Beču je registrirano za četvrtinu više pasa nego inače. Istovremeno, mogućnosti da se nova životinja prilagodi svakodnevnici zbog zaključavanja su bile ograničene.

Posebno je oslabila socijalizacija pasa, koji zbog manjka kontakta sa drugim životinjama postaju lako razdražljivi osobenjaci. Pored toga, psi nisu navikavani na dugo ostajanje u stanu ili vožnju u javnom prijevozu. Broj pasa iz inostranstva, često sumnjivog porijekla, se također povećao.

"Te životinje sa sobom nose određene traume i navike, kojih vlasnici nisu svjesni." objašnjava Eva Persy, ombudsmen za zaštitu životinja u Beču.

Certificirani trening

Putem projekta Bečke privredne komore i Ureda ombudsmana za zaštitu životinja, bečki psi bi trebali biti prilagođeni na suživot u gradu, a vlasnici obučeni za pravilno ophođenje sa ljubimcima.

Trening za pse u Becu  - undefined

Foto: Christian Houdek: Trening za pse u Beču donosi poreske olakšice za vlasnike

Svaki vlasnik, koji zajedno sa svojim ljubimcem tokom jula ili augusta ove godine završi certificirani trening za pse, može u toku narednih godinu dana pristupiti testiranju.

Nakon uspješno položenog ispita, ljubimac postaje "testirani gradski pas", a vlasnik se oslobađa poreza za narednu godinu.

U Beču se porez uplaćuje za sve pse, osim pasa vodiča. Iznos naknade ovisi o broju pasa u domaćinstvu ili preduzeću.

Tako se za jednog psa plaća godišnji porez nešto veći od 140 KM (72 eura), a za svakog idućeg 210 KM (105 eura).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije