Sjeverna Koreja: Kim Jong-un može kontrolirati prirodu i vrijeme

Radiosarajevo.ba
Sjeverna Koreja: Kim Jong-un može kontrolirati prirodu i vrijeme
Sjevernokorejski mediji nedavno su objavili da lider te zemlje Kim Jong-un može da kontrolira prirodu i vrijeme, a to je samo jedan u nizu propagandnih bisera iz Pyongyanga.

Kim se navodno u lakovanim cipelama i kaputu popeo na najviši vrh zemlje - planinu Pektu.

Sjevernokorejska državna novinska agencija KCNA napisala je da je tada bilo lijep i sunčan dan „bez presedana“ i da je za lijepo vrijeme zaslužan upravo Kim „komandant koji kontrolira prirodu“.

Ovo nije prvi put da se Kim Jong-un obučen u svečano odijelo popeo na debelim snijegom prekrivenu planinu visine preko 2.700 metara, ako je vjerovati KCNA. Također, nije ni najnevjerovatniji podvig koji se pripisuje mladom vrhovnom vođi.

Od nastanka Sjeverne Koreje, propaganda je u toj državi usmjerena na stvaranje i održavanje kulta ličnosti lidera. Međutim, vlasti i državni mediji u tome toliko pretjeruju, da lidere predstavljaju gotovo kao polubožanstva i pripisuju im natprirodne moći.

propaganda-poster-sjeverna-koreja.jpg - undefined

Propagandni poster  Foto: KCNA

Đaci u Sjevernoj Koreji uče o nevjerovatnim dostignućima Kim Jong-una, čuda od djeteta, koji je navodno naučio da vozi automobil kada je imao tri godine. Iako nije stariji od 35 godina, pored toga što je već šest godina na vlasti, on je navodno stigao da bude vrhunski umjetnik i kompozitor, ali i sportista koji je pobjeđivao u trkama jedrilica kada je imao devet godina.

Ipak, ove tvrdnje zasad nisu ni blizu onome za šta je navodno bio sposoban njegov otac i prethodnik Kim Džong Il.

Osim što je i on „mogao da kontrolira prirodu“, Il je za vrijeme studija na neki volšebni način uspio da napiše najmanje 1.500 knjiga. Takođe, tvrdi se i da je napisao šest opera, od kojih je svaka navodno remek-djelo. Za njega je rečeno da je prohodao u trećoj nedjelji života, a progovorio u osmoj.

U njegovoj zvaničnoj biografiji piše da je i samo njegovo rođenje proizvelo čudo.

Naime, tvrdi se da je rođen u podnožju svete planine Pektu, a odmah zatim se na nebu pojavila dvostruka duga, pa čak i zvijezda. Još jedna od bizarnih tvrdnji koju je vlada propagirala o tome kako Il, poznat i kao Dragi vođa, nikada nije išao u toalet jer je imao neku nadljudsku sposobnost, pa za tim nije bilo potrebe.

Treba napomenuti i to da je on navodno izumio hamburger, nevidljivi telefon, bio modna ikona na koju se ugledao cijeli svijet i da je ostvario najbolji svjetski rezultat u golfu: pogodio je 11 rupa jednim udarcem.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije