Šibanjem protiv ovisnosti?

Radiosarajevo.ba
Šibanjem protiv ovisnosti?

Želite se riješiti ovisnosti o drogama, alkoholu ili seksu? Dr. German Pilipenko ima rješenje za vas - šibanje. 

Ovaj sibirski "revolucionar" i njegova kolegica, profesorica Marina Chuhrova, tvrde da je njihova metoda ne samo uspješna, već da je i utemeljena na naučnim istraživanjima, piše Index.hr.

'Ovo nije sado-mazohizam'

"Šibamo naše pacijente po guzici s jasnim medicinskim ciljem. Ovo nije neka sado-mazo priča iako smo svjesni da će naša metoda kod nekih izazvati podsmijeh", rekao je Pilipenko za The Siberian Times, dodajući da se metoda pokazala korisnom i kod liječenja suicidalnih sklonosti i psihosomatskih poremećaja.

Bol izazvana fizičkim kažnjavanjem navodno stimulira mozak koji ispušta endorfine koji pacijente tjeraju da se osjećaju bolje u svojoj koži, a 22-godišnja ovisnica o heroinu Nataša tvrdi da je njihov pristup liječenju ovisnosti i više nego uspješan.

Prava agonija

"Jako boli, ali vratili su mi život. Vjerujem da bih bez njih bila mrtva", rekla je Nataša i dodala da nije mazohistica niti su je roditelji ikad fizički kažnjavali. 

"Stvarno je neugodno, a svakim udarcem postaje sve neugodnije. Prava agonija. Često plačem, a dok me udara, doktor objašnjava zašto je droga štetna. Bol mi pomaže da shvatim koliko je moja ovisnost opasna za moje zdravlje", kazala je Nataša koja jedan "tretman šibom" plaća oko 160 KM.

Sumnjičava struka

Slično iskustvo ima i 41-godišnji alkoholičar Yuri koji bocu nije dotakao već godinu dana, ali dodaje da su mu tretmani izazvali probleme s djevojkom koja je posumnjala da su ožiljci na leđima rezultat perverzne igre s lokalnom dominom. No, nakon što joj je objasnio o čemu je riječ, bila je ponosna na njega.

Struka ne gleda blagonaklono na njihove metode i tvrde da su vježba, akupunktura, masaže, seks pa čak i konzumiranje čokolade bolji za stimulaciju lučenja endorfina. No, kako to obično i biva u ovakvim situacijama, zadovoljnih pacijenata više je nego dovoljno, a doktor Pilipenko uvijek se može braniti logikom da na kraju dana nije bitno kako se ovisnost pobijedila - bitno je da se pobijedila.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije