Šestogodišnje čudo od djeteta: Djevojčica primljena u Mensu - ima IQ od nevjerovatnih 138!

0
Radiosarajevo.ba
Šestogodišnje čudo od djeteta: Djevojčica primljena u Mensu - ima IQ od nevjerovatnih 138!
Foto: Printscreen/ABC News / Declan Lopez

Šestogodišnja djevojčica Declan Lopez iz New Jerseya primljena je u Mensu - ima izrazito visok IQ, čak nevjerovatnih 138, što je otprilike na nivou Alberta Einsteina, što znači da je iznimno nadarena.

Njeni su roditelji prvi put primijetili da pokazuje visoku inteligenciju kada su bili na aerodromu. Njena mama Meachel Lopez rekla je za ABC: "Bili smo na putovanju, a ona je upravo počela brojati na mandarinskom."

Uprkos tome, njeni roditelji žele da ona još uvijek bude dijete i da ne vrše pritisak. Majka je rekla: "Želim da se smije, šali i griješi i radi stvari koje rade šestogodišnjaci."

Premijera mjuzikla 'Pinocchio' oduševila sarajevsku publiku

Premijera mjuzikla 'Pinocchio' oduševila sarajevsku publiku

A što se tiče same Declan, ona već sa samo šest godina uči puno o svijetu oko sebe: "Zanimaju me umjetnost, nauka, matematika i geografija. Omiljena stvar koju učim je sila u kretanju."

I ne radi se samo o Declan, već se čini da i njen mlađi brat Maddox ide istim putem kao i njegova starija sestra. Sada, obitelj pokušava otkriti - postoji li visok IQ u obitelji?

Njihovi roditelji su dodali da su novi najbolji prijatelji djeca sada Alexa i Google jer ih djeca pitaju o toliko stvari na koje ne znaju odgovor.

Iako je visok kvocijent inteligencije jedan od pokazatelja visoke inteligencije, on je daleko od savršenog ili apsolutnog načina određivanja koliko je netko pametan. Jedna od kritika je da je ljudska inteligencija nevjerojatno složena i nijansirana stvar. Osoba može biti vrlo nadarena za jednu stvar, ali ne i za drugu.

Kada govorimo o djeci, postaje još kompliciranije jer dječji mozgovi rade drugačije od onih odraslih. Neki tvrde da IQ rezultat nije objektivna mjera inteligencije, već jednostavno mjera nečije sposobnosti da pristupi IQ testu.

Natalie Portman
Foto: EPA: Natalie Portman

Ipak, to nije spriječilo da se IQ test široko koristi u javnosti kao pokazatelj inteligencije.

Za mnoge se slavne osobe također govorilo da imaju visok IQ. Među njima je i Natalie Portman, koja je uz uloge u Ratovima zvijezda, Crnom labudu i Thoru također objavljivala u dva odvojena naučna časopisa. Tu je i pop zvijezda Shakira, čiji je IQ navodno 140.

Shakira
Foto: Instagram: Shakira

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije