? / Potpuno bizarno: Ove stvari nekada su bile ilegalne

30. 11. 2020. u 20:46:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Prije nekoliko stotina godina, u srednjovjekovnoj Europi, društveno prihvatljivo ponašanje podrazumijevalo je stvari kakve su danas nezamislive.

Ko ne bi poštovao pravila, bio bi najstrože kažnjen. Na sreću, većina ovih zakona i zabrana više ne postoje.

Igranje tenisa (ukoliko ste siromašni)

Zakonom iz 1495. godine, dječacima koji nisu bili plemići bilo je zabranjeno da igraju tenis, jer se smatralo da se na taj način podstiče kockanje.

Zakoni su se primjenjivani tokom cijele godine, izuzev Božića, a čak i tada su smjeli da se igraju isključivo u zatvorenom prostoru, odnosno u kući svog gospodara, prenosi magazin.novosti.rs.

Igranje nogometa

Nogomet se nije smatrao pretjerano civilizovanom igrom u to vrijeme. Zapravo, i nije ličio na nogomet kakav danas poznajemo - na terenima je nastajao pravi rat, sa puno štete, pa čak i smrtnim ishodima.

Engleski kralj Edvard II je 13. februara 1314. godine čak izdao naredbu o zabrani nogometa u Londonu. Tadašnji gradonačelnik Londona rekao je da ova igra stvara veliku gužvu i nemire u gradu, sa javnih nogometnih igrališta čuje se velika buka, a iz toga "mogu da proizađu razna zla".

Umrijeti u parlamentu

Prema anketi sprovedenoj 2007. godine, ovo je jedan od najblesavijih zakona u historiji, koji se, vjerovali ili ne, u Velikoj Britaniji i dalje primjenjuje.

Naime, u srednjem veku je odlučeno da svako ko umre u parlamentu ima pravo na državnu sahranu.

Sasvim je očigledno da je nekada neko od običnih podanika u to doba iskoristio neku rupu u proceduri da bi obezbjedio ovu privilegiju nekom bližnjem, tako da je ubrzo donesenaodluka da je umrijeti u parlamentu strogo zabranjeno.

Ukrasti mrtvog kita

Ovaj zakon ima više smisla kada shvatite da je srednjovjekovna palata u osnovi bila sve. A kitovi su, očigledno, bili na meniju - ali samo za kralja i kraljicu.

Ne oprati ovce

U slučajevima iz 1200-ih godina koje je zabilježio Nathan Belofski u svom djelu "Knjiga čudnih i radoznalih pravnih neobičnosti", cijelo selo, posluga i ostali, bili bi kažnjeni ukoliko ne bi oprali gospodarevu ovcu.

Vjerovatno se iza svega toga krije neka priča, ali nažalost niko nije ostavio nikakve detalje.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA