Selo u kojem djevojčice do puberteta postanu dječaci

Radiosarajevo.ba
Selo u kojem djevojčice do puberteta postanu dječaci
U jedinstvenom selu u dalekoj Dominikanskoj Republici veliki broj djece rađa se kao djevojčice, ali se do puberteta preobraze u dječake.

Riječ je o genetskom poremećaju zbog kojeg djevojčicama u pubertetu rastu muški spolni organi.

Ta djeca se u Salinasu nazivaju gevedoses što u bukvalnom prevodu znači “penis u 12”, a zovu ih i “maćiembras” što znači “prvo žena, a onda muškarac”.

Medicinski izraz za njih jeste pseudohermafroditi. Djeca s tim poremećajem su prihvaćena kao treći spol.

"Sjećam se da sam nosio crvenu haljinicu. Rođen sam kod kuće, a ne u bolnici. Nisu znali kog sam spola. Išao sam u školu u suknji. Nikada nisam volio da se oblačim kao djevojčica i kada su mi kupili igračke za djevojčice, nisam želio da se igram s njima. Sve što sam želio je da se igram s dječacima", rekao je dvadesetčetverogodišnji Johnny u BBC-ijevoj emisiji Odbrojavanje do života koji je nekad bio djevojčica Felicitia.

Iako on i drugi gevedoses kada porastu izgledaju kao i drugi muškarci, postoje neke male razlike. Gevedoses imaju manje dlaka na licu i manju prostatu. Ovaj rijedak poremećaj izazvan je nedostatkom jednog enzima, čime se sprečava stvaranje muškog hormona dihidrotestosterona u fetusu u materici. Taj hormon se stvara kada je fetus star oko osam sedmica.

Kada se bebe s ovim stanjem rode one izgledaju kao da su ženskog spola, jer nemaju vidljive penise i testise, ali kada se pokrene lučenje testosterona u pubertetu, njihov glas mutira i muški spolni organi počinju rasti. Gevedoses su prvi put otkriveni 1970-ih godina kada je endokrinolog Julianne Imperato-McGinley doputovala u Dominikansku Republiku nakon što je čula glasine o djevojčicama koje postaju dječaci. Slični slučajevi su zabilježeni i u selima u Papui Novoj Gvineji, ali tamo su ta djeca tretirana kao “dječaci s manom”.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije