Sedam znakova da je neko psihopata

Radiosarajevo.ba
Sedam znakova da je neko psihopata
Arhiv / Ilustracija

Znamo da nasilje ne definira psihopata, a mnogi od njih vode sasvim obične živote. No kako znati ima li netko psihopatske sklonosti? Stručnjaci za mikro-učenje s platforme Blinkist istražili su koji bi ključni znakovi na to mogli ukazivati, a ovo su neki od njih, prenosi Men's Health.

Narcistični su

Narcisizam je jedan od ključnih aspekata psihopatije, i dok nisu svi narcisoidi psihopati, svi su psihopati narcisoidni. "Narcisi uglavnom vjeruju da su iznad zakona, izuzeti od pravila društva, pa će lagati, varati ili čak ubijati ako im je to u najboljem interesu", objašnjava Joe Navarro u svojoj knjizi Dangerous Personalities.

Iako bi narcisi zbog nepostojanja svijesti mogli zanemariti zakon, psihopat će učiniti i napraviti ono što želi s aktivnom namjerom. Ako primijetite da netko čini nešto pogrešno i nakon toga se srami, to je narcis. Ako ne osjećaju sram ili kajanje, vjerojatnije je da će biti psihopati.

Ponašaju se nepredvidljivo

Emocionalno nestabilni pojedinci vrlo su nepredvidivi, kao da su na emocionalnoj brdskoj željeznici - u jednom trenu mogu se osjećati ekstatično, a već u drugom osjećati se kao žrtva.

Stručnjaci su u čitanju ljudi

Psihopati ne doživljavaju emocije na isti način kao i drugi ljudi, ali su u stanju intelektualno razumjeti emocionalne reakcije i koristiti ih u svoju korist. "Prijateljstva" psihopata uvijek su svrhovita - psihopati moraju dati nešto zauzvrat, a kad se ta svrha utvrdi, psihopat će manipulirati osobom kako bi od nje dobio ono što želi.

"Psihopati će procijeniti korisnost svojih žrtava za sebe, npr. sposobnost žrtava da im osiguraju novac, moć, seks, slavu, priznanje i slično", objašnjava Robert D. Hare u knjizi Zmije u odijelima: Kad psihopati idu na posao.

"U isto vrijeme, psihopati će također procijeniti slabe točke svojih žrtava. Nisu ometani emocijama ili socijalnim inhibicijama, psihopati su stručnjaci za čitanje ljudi i lako mogu prepoznati njihove potrebe, simpatije i ranjivosti."

Manipulativni su

Psihopati su nevjerojatno šarmantni. Mogu biti zanimljivi i simpatični, njihove su priče uvijek uzbudljive i vjerodostojne, a nakon razgovora s njima često ćete otići sretni i pozitivni. "Psihopati izvlače ono što žele od žrtve. To čine tako što mijenjaju svoju osobnost u potpuno izmišljeni lik: što je potrebno za manipuliranje žrtvom", kaže Hare.

Psihopati su patološki lažljivci i mogu brzo izmisliti priče za koje misle da će ojačati vezu s njihovim žrtvama. Nevjerojatno su vješti u upravljanju dojmom koji ostavljaju na druge i mogu promijeniti svoju prividnu osobnost prema bilo kojoj situaciji: zabrinute žrtve smatraju ih umirujućim, a dosadne žrtve smatraju kako ih ushićuju. Kameleon koji mijenja boju kako bi uhvatio muhu čini se prikladnom analogijom.

Preuzimaju rizike

Nisu svi psihopati nasilni zločinci, i ako jesu, glavni razlog za to što su počinili zločine je nedostatak percepcije ili posljedica rizika. Prosječna osoba uglavnom izbjegava bilo što može uzrokovati bol, nelagodu ili negativne posljedice. Psihopat, što god on želi učiniti, on će učiniti, bez obzira na fizičku ili emocionalnu bol nanesenu sebi ili drugima.

Kao što Kevin Dutton kaže u svojoj knjizi The Wisdom of Psychopaths: "Psihopati rijetko oklijevaju: Žele li nešto učiniti, jednostavno će to napraviti bez straha od neuspjeha. Što u konačnici može dovesti do zatvora - ili do moćnih financijskih i političkih pozicija."

Imaju nizak prag tolerancije za dosadu

"Psihopati imaju tendenciju da djeluju odmah, a ne da samo sjede oko sebe i razmišljaju o glumi", kažu s Blinkista. "To je zbog toga što između ostalog imaju nisku toleranciju prema dosadi i uvijek se trebaju držati zaposlenima. Svaka aktivnost za njih je korisna."

Karizmatični su

Na površini, psihopati su izuzetno angažirani većinu vremena: često su vrlo šarmantni, dobri govornici i zabavljaju druge - što sve odvlači pažnju od onoga što se u njima događa. Iako nisu svi psihopati "zli", oni su skloni sakriti činjenicu da ne misle ili se ne osjećaju poput onih oko sebe. Može biti izuzetno teško uočiti psihopata u vašem životu, jer se većina njih nauči asimilirati i ponašati se kao i svi drugi, piše Index.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije