Sedam decenija daljinskog upravljača: Od prvih kablovskih do pametnih uređaja

1
Radiosarajevo.ba
Sedam decenija daljinskog upravljača: Od prvih kablovskih do pametnih uređaja
Foto: DPA / Sedam decenija daljinskog upravljača

Šta se u kući gleda na televiziji odlučuje, zna se, onaj ko drži daljinski upravljač. Tako je i u Njemačkoj decenijama. Tačnije, već 70 godina.

Televizija je u Njemačkoj počela 1952, a dvije godine kasnije pojavili su se prvi daljinski upravljači, doduše povezani kablom s televizorom, podsjetilo je Društvo za elektroniku zabave i komunikacije (GFU).

Bežični su krenuli od 1956. i prodavali su se zasebno sve do 1975.

Ana Brnabić tvrdi da je predsjednik Srbije u smrtnoj opasnosti

Ana Brnabić tvrdi da je predsjednik Srbije u smrtnoj opasnosti

Danas se podrazumijeva da ko hoće da podesi jačinu zvuka ili promijeni kanal koristi daljinski – ako ne i pametni telefon. U svakom slučaju, nezamislivo je da iz fotelje stalno skačete do televizora, DVD plejera, radija, gramofona ili konzole za igre.

U domaćinstvima u Njemačkoj sada je "daleko više od 150 miliona potrošačkih elektronskih uređaja sa klasičnim daljinskim upravljanjem", prema računici GFU.

Nekim uređajima se može upravljati glasom umjesto da se pritiska dugme - a univerzalni daljinski upravljači mogu da kontrolišu različite uređaje. Takvih je prošle godine u Njemačkoj prodato skoro 750.000, piše dpa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije