Saznajte koja su značenja Uskršnih boja

Radiosarajevo.ba
Saznajte koja su značenja Uskršnih boja
Pixabay / Uskršna jaja

Jeste li znali da postoji dublje značenje iza uskršnih boja? Nije slučajnost da se boje poput roze, ljubičaste, bijele i zelene nalaze svuda oko nas u ovo uskršnje i proljetno doba

Simbolika uskršnih boja ima veze s liturgijskim bojama, odnosno bojama odjeće koju nose svećenici.

Boje odjevnih predmeta imaju značenje tijekom cijele godine, ali tijekom posta i Uskrsa, mnoge od tih boja koje se koriste u odjeći znače različite aspekte Isusova života, smrti i uskrsnuća, piše 24sata.hr.

Zato ovog Uskrsa obratite pažnju na boje kojima bojate vaše pisanice i odaberite one koje su prikladnije za ovo doba.

Bijela

Bijela je simbol čistoće i nevinosti, a ujedno je i boja uskrsnog ljiljana koja ima puno vjerskih značenja. Primjerice, govorilo se da su bijeli uskrsni ljiljani rasli u Getsemanskom vrtu nakon Kristova raspeća, a u umjetnosti su bijeli ljiljani često povezivani s Djevicom Marijom kao simbolom njezine čistoće.

Ružičasta

Što se tiče liturgijskih boja, ružičasta (koja znači radost) nosi se samo dva puta: treću nedjelju adventa i četvrtu nedjelju korizme. A izvan crkve, roza boja ruže simbolizira radost, sreću, milost i nježnost.

Žuta/zlatna

Upravo zbog proljeća, žuta i zlatna predstavljaju povratak sunca. Međutim, kada je riječ o cvijeću, žuto cvijeće je simbol prijateljstva. Također, u religioznom kontekstu zlatna predstavlja radost, pobjedu i trijumf, kao i pobjedu uskrsnuća nad smrću.

Crvena

Iako se crvena boja ne upotrebljava pretjerano za ukrašavanje tijekom Uskrsa, ona ipak ima ogroman značaj za taj praznik. Naime, crvena se nosi na Cvjetnicu koja je simbol Kristove krvi i njegove žrtve za čovječanstvo.

Ljubičasta

Ljubičastu boju svećenici nose tijekom korizme kao simbol pokore, poniznosti i melankolije, a služi kao podsjetnik na Isusovu patnju.

Zelena

Zelena je simbol vječnog života, a znači i ponovno rođenje te obnovu. Ta je boja i njeno značenje najprikladnije za proljeće, kad sve ponovno počne cvjetati

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije