Samo u Kolumbiji: Preseljenje 70 nilskih konja Pabla Escobara koštat će - 3,5 miliona dolara

0
Radiosarajevo.ba
Samo u Kolumbiji: Preseljenje 70 nilskih konja Pabla Escobara koštat će - 3,5 miliona dolara
FOTO: Pixabay / Nilski konji / Ilustracija

Kolumbija kaže da će cijena premještanja 70 nilskih konja koji su pripadali preminulom narkobosu Pablu Escobaru u prekomorska utočišta državu koštati 3,5 miliona dolara.

Kako piše Guardian, nilski konji, koji su teritorijalni i teški tri tone, potječu od četiri nilska konja koja je 80-ih ilegalno iz Afrike uvezao narkobos Pablo Escobar. Nakon Escobarove smrti 1993., životinje su krenule sa slobodnom šetnjom po močvarnom području Antioquije.

Ondje vlasti za zaštitu okoliša nisu mogle obuzdati broj nilskih konja kojima je sliv rijeke Magdalene postao dom. Zato su rekli da životinje planiraju premjestiti idućih mjeseci. U utočište Ostok u sjevernom Meksiku planiraju poslati 10 nilskih konja, a u utočište u Indiji 60.

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

"Cijela bi operacija trebala stajati oko 3,5 miliona dolara", rekao je Ernesto Zazueta, vlasnik meksičkog utočišta Ostok.

Zazueta i guverner kolumbijske regije koja je dom nilskim konjima kažu da planiraju namamiti životinje mamcem u boksove.

U boksovima će nilski konji biti zatvoreni prije nego što ih se stavi u posebne sanduke za transport životinja. Kolumbija godinama ima problem s Escobarovim nilskim konjima. Provodi se sterilizacija nilskih konja, ali se oni razmnožavaju brže nego što ih lokalni veterinari mogu pronaći, uhvatiti i kastrirati.

Od prva četiri nilska konja s Escobarovog imanja nastalo ih je 130 i to je najveća populacija nilskih konja izvan Afrike. Njihova populacija će eksponencijalno rasti jer u Kolumbiji nemaju prirodnih neprijatelja iz životinjskog svijeta. Jedno istraživanje je procijenilo da će do 2034. u Kolumbiji biti 1.400 nilskih konja.

Studije su upozorile da nilski konji oštećuju ekosistem u Magdaleni – rijeci s najvećom bioraznolikošću na svijetu. Svaki vodenikonj pojede oko 40 kilograma trave noću, što znači da sam njihov izmet truje vodu, ubija ribu i ugrožava bogatu biološku raznolikost rijeke.

Osim navedenog, sve su češći susreti nilskih konja sa stanovništvom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije