Samo u jednom danu na Grenlandu se otopilo 11 milijardi tona leda

Radiosarajevo.ba
Samo u jednom danu na Grenlandu se otopilo 11 milijardi tona leda
Foto: Pixabay / Ilustracija

Mjeseci rekordno visokih temperatura odnijeli su danak, ledeni pokrov Grenlanda u četvrtak je pretrpio najveće otapanje ovoga ljeta, pri čemu se 11 milijardi tona površinskog leda pretvorilo u vodu i iscurilo u okean.

Količina vode koja se otopila u četvrtak ispunila bi 4,4 miliona olimpijskih bazena.

Led na Grenlandu se neprekidno topi zadnja četiri mjeseca

Led na Grenlandu topi se neprekidno zadnja četiri mjeseca koja su donijela temperaturne rekorde. Samo u srpnju ledeni pokrov Grenlanda izgubio je 197 milijardi tona leda.

Klimatologinja Danskog meteorološkog instituta Ruth Mottram kazala je za CNN da bi očekivani prosjek u ovo doba godine bio 60-70 milijardi tona.

Val vrućine koji je poharao Europu prošlog tjedna došao je do Arktika i znanstvenici kažu da bi mogao pokrenuti jedno od najvećih otapanja leda na Grenlandu od 1950. godine, otkako se provode pouzdana mjerenja.

Najtopliji juli u povijesti mjerenja

Globalno je ovaj juli bio najvreliji mjesec u povijesti mjerenja. Globalne prosječne temperature za srpanj usporedive su, a moguće i više, od jula 2016. godine koji drži trenutni rekord - konačni podaci bit će poznati u ponedjeljak.

Ledeni pokrov Grenlanda drugi je po veličini na svijetu te je ovogodišnje otapanje leda već do sada prouzrokovalo rast razine mora na planetu od oko pola milimetra.

Otapanju leda pridonijeli su i veliki požari koji su dodatno podigli temperaturu. Od početka srpnja zabilježeno je više od stotinu požara u arktičkom krugu.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije